Het investeringsbedrijf GP Bullhound heeft onlangs een onderzoek gedaan naar Europese succesvolle startups, de unicorns geheten. Daarbij kwam het bedrijf enkele overeenkomstige achtergronddetails te weten die blijkbaar significant zijn om te slagen als startup.

Zo blijkt de gemiddelde unicorn negen jaar te bestaan, dus van echte verse startups die een miljard dollar waard zijn geworden, is geen sprake. Doorzettingsvermogen is vereist, maar ook de hierna volgende 5 tips zijn waard om in het achterhoofd te houden indien je van plan bent voor jezelf te beginnen.

1. Start in software of e-commerce

De beste sectoren waarin je je startup moet gaan beginnen zijn software, e-commerce of marktplaats, volgens GP Bullhound. Van alle succesvolle Europese startups is 60 procent actief in een van deze drie sectoren. Fintech is de sector die sterk in opkomst is.

2. Voor 30-plussers

De beste leeftijd om een bedrijf te beginnen is 30 of ouder. Meer dan 58 procent van de Europese unicorns is in de 30. Minder dan een kwart van de bedrijven is gestart door jongeren onder de 30.

3. De oprichters moeten blijven

Bijna 90 procent van de succesvolle startups in Europa heeft zijn oprichter(s) nog binnenboord. Dat is heel erg belangrijk, met name als je op zoek gaat naar investeerders. Die hebben graag de mensen die het idee bedacht hebben aan tafel.

4. Zoek naar serieus geld

Volgens GP Bullhound is het gemiddelde bedrag dat de Unicorns nodig hebben gehad aan financiering 140 miljoen dollar. Slechts 20 procent van de succesvolle startups heeft minder dan 50 miljoen dollar binnengehaald. En een op de 10 kreeg zelfs meer dan 300 miljoen.

5. Zoek stevige investeerders

Niet alleen gaat het om serieus geld, kijk ook naar de investeerder zelf. Is het een grote speler en hoe gaat die om met bedrijven waarin is geïnvesteerd? Zo heeft venture capitalist Index Ventures geld gestoken in 10 van de 40 unicorns die Europa rijk is en Accel Partners in zeven. Dat zijn dus serieuze partners.