Zo is na installeren van XP SP3 de bèta van IE8 helaas niet meer te verwijderen. Vijf punten waar bedrijven en particulieren rekening mee moeten houden bij SP3.

1. Installatie

SP3 wordt op dit moment nog niet automatisch geïnstalleerd, later dit jaar wel. Wel is hij sinds deze week beschikbaar onder Windows Update. Ook kan een apart installatieprogramma worden gebruikt. Nadeel daarvan is dat het ongeveer 316 MB groot is.

Microsoft heeft een hele lijst van voorbereidingen gepubliceerd, waarvan het verstandig is om die even door te nemen. Dit is geen klusje voor even een namiddag. De lange lijst van foutmeldingen die tijdens de installatieprocedure kunnen ontstaan duiden daar al op.

Zorg dat bij het gebruik van Fast User Switching alle gebruikers zijn uitgelogd, en schakel ook de virusscanner uit. Maak een kopie van alle belangrijke gegevens. Gebruikers van XP Professionals hebben wellicht iets aan Automated System Recovery, die een mislukte installatie kan herstellen.

2. RC2

Microsoft raadt aan om eerdere versies (bèta, RC) te verwijderen voordat SP3 wordt geïnstalleerd, al zijn er gebruikers die een succesvolle installatie melden over RC2 heen. Soms is het aanpassen van sleutels in het register voldoende om de betaversie te laten staan, maar erg verstandig is het niet. Het de-installeren kost een half uurtje.

3. Browserproblemen

Gebruiker van Internet Explorer 6? Downgraden van IE7 (standaard in XP SP3) naar IE6 gaat helaas niet. Eerst SP3 en IE7 verwijderen en vervolgens weer met IE6 het onderhoudspakket installeren. IE8 bèta gebruiker? Ook dan geen downgrade: eerst IE 8 verwijderen, dan SP3, en vervolgens SP3 weer opnieuw installeren.

4. Rampen

Microsoft had SP3 onlangs op het laatste moment ingetrokken om problemen te voorkomen met Microsoft Dynamics RMS, waarvoor later deze maand een oplossing moet komen. Maar te oordelen naar Microsoft's eigen forums is Dynamics niet het enige struikelblok. Gebruikers maken melding van niet-opstartende harde schijven en nukkige stuurprogramma's. Apple-gebruikers die SP3 op een iMac of MacBook willen installeren, moeten eerst BootCamp 2.1 ophalen en installeren, wat een uitdading op zich is.

5. The beat goes on

Wordt XP SP3 het laatste servicepack? Dat is nog even afwachten. Op veler verzoek blijft XP iets langer dan gepland, ook al zal hij op termijn niet meer te koop zijn. De technische ondersteuning voor SP3 loopt in elk geval door tot 8 april 2014.