Portable apps

Menig eindgebruiker jongleert al geruime tijd met pc-op-het-werk en pc-thuis. Al dan niet in combinatie met factoren als thuiswerken of applicaties met eigen instellingen op het werk willen gebruiken. Menig technisch onderlegde gebruiker heeft hier handige uitkomsten op gezocht, en gevonden.

Wat maakt een pc tot jouw persoonlijke computer? De data, de programma’s, de instellingen. De rest is eigenlijk bijzaak. Randapparatuur zeg maar, of vervangbare componenten. Dus gebruik van de computer op werk (of die van bijvoorbeeld je partner) mét je eigen, vertrouwde programma’s maakt zo’n systeem tot ‘jouw pc’. Om compleet te zijn: je eigen programma's plus configuratie daarvan en bijbehorende data.

Portable apps en een USB-drive maken dit mogelijk. Eigenlijk is deze toekomstvorm van de pc al jaren oud. Maar de laatste tijd een steeds betere optie doordat USB-sticks steeds groter zijn geworden qua opslag, kleiner qua formaat en aantrekkelijker qua prijs.

De pc in zijn nieuwe gedaante?

Via: Freemaker.com.

Windows To Go

Pc-grootmacht Microsoft heeft natuurlijk ook eigen gedachten over de toekomst van de pc. Naast tablets, al dan niet in hybride laptopvorm, kijkt de Windows-maker ook naar andere opties. En het blijft niet alleen bij kijken: het is nu al realiteit. Wie weet er dat Windows 8 ook bestaat in een live-editie? Ja, de huidige versie van Microsofts pc-platform is beschikbaar als uitvoering die ‘leeft’ op een USB-stick. Wat Linux-gebruikers al jaren kennen.

Daarvoor is dan nog wel een fysieke pc (of pc-tablet) met USB-poort nodig. Maar het daarop geïnstalleerde besturingssysteem doet er niet toe. Het apparaat hoeft dat niet eens te hebben, net zomin als een harde schijf of SSD. Daar kan de Windows To Go-installatie (W2G) standaard niet eens bij, uit beveiligingsoverwegingen. Want W2G is strak ingericht, met het oog op zakelijk gebruik.

Het is niet alleen technisch ingericht op het bedrijfsleven, maar ook qua licenties. Windows To Go is beperkt tot grootzakelijke klanten die een Software Assurance-overeenkomst hebben met Microsoft. En dan gelden er nog enkele beperkingen voor applicaties die zichzelf ‘hechten’ aan de hardware voor wat betreft de gebruikslicentie en/of DRM. De grootzakelijke insteek beperkt de impact van W2G. Maar deze toekomstgedaante voor de pc valt ook wel uit te proberen voor gewone (technische) gebruikers, met een gewone USB-stick.

Kan de pc straks zonder vaste pc?

Via: Microsoft TechNet.

Dells pendroid

Waarom data en/of een besturingssysteem op een USB-stick zetten om dat op een pc elders te gebruiken? Omdat het handig is. Maar er is dan nog altijd een andere computer nodig. En in het geval van eigen data of portable apps is daarop dan ook een geldig gebruikersaccount nodig. Waarom niet de computer verder inkrimpen, naar microformaat?

Dat is wat pc-producent Dell doet met zijn Project Ophelia. Google’s mobiele besturingssysteem Android op een stickje. Alleen dan geen simpel USB-exemplaar maar een stick met HDMI-aansluiting. Die audio/video-aansluiting is gemeengoed op modene monitors en tv’s dus met de compatibiliteit zit het wel goed..

Dells pc-op-een-stick heeft geen batterij aan boord en krijgt zijn stroom via de MHL-poort die verwerkt zit ín een HDMI-poort. MHL zit echter niet per definitie in álle HDMI-poorten. Dell heeft daaraan gedacht: de pc-stick is voorzien van een eigen micro-USB aansluiting waarlangs dan de benodigde elektriciteit binnenstroomt. Het Android-apparaatje biedt via het door Dell overgenomen Wyse een thin client-omgeving, ofwel een cloud-client in moderne bewoordingen. Ook een Citrix- of VMware-omgeving is mogelijk, legt Dell uit over wat de pc-opvolger kan zijn.

Ziet de ‘pc’ er straks zó uit?

Een Edge op z'n Ubuntu's

Waarom zo moeilijk doen en de ‘pc 2.0’ zoeken in of nabij de huidige pc? Want heel veel mensen hebben hun nieuwe ‘pc’ al op zak. Letterlijk: middels hun smartphone. Het bekende - en tot op heden fictieve - ‘jaar van Linux op de desktop’ lijkt ver weg, maar middels Android-smartphones is het jaar van Linux in de broekzak (of handtas) allang aangebroken.

Ja, serieus werk met veel informatie valt wat moeilijker te doen op het relatief kleine scherm van een smartphone. Linux-aanbieder Canonical heeft daar een oplossing op bedacht. Dat bedrijf zoekt het niet alleen in de cloud en smartphone, maar wil van daaruit de desktop bereiken. Het bedrijf heeft vorig jaar al plannen aangekondigd voor een smartphonedubbelrol. Een modern toestel dat voor mobiel gebruik een Android-omgeving biedt, maar gedockt op een bureau ineens een bruikbare Linux-desktop voorschotelt.

De op papier bestaande topsmartphone Ubuntu Edge moest dit gaan brengen, via een crowndfundingscampagne. Alleen is de benodigde 32 miljoen dollar bij lange na niet binnengehaald. Maar Canonical-oprichter Mark Shuttleworth zegt dat het eigenlijk niet om dit Ubuntu-toestel gaat. Het crowdfundingsproject is slechts een opstapje, en het heeft al aangetoond dat er interesse is in een convergentie-apparaat. “Het gaat erom de dynamiek van innovatie te veranderen”, heeft Shuttleworth al verteld aan technieuwssite Cnet. Grootspraak of een eerste kleine hobbel op de weg naar de pc van de toekomst?

Is iets als dit de pc van de toekomst?

Cloudroaming

Terug naar de kern: wat maakt een ‘pc’ tot jouw persoonlijke computer? De applicaties en de data. Beide staan tegenwoordig meer en meer in de cloud. Niet alleen door individueel gebruik van diensten als Google Docs of Microsoft SkyDrive maar ook door steeds verder gaande integratie. Chrome OS heeft het voorbeeld al gegeven en zowel Mac OS X als Windows volgen. Net zoals Android en iOS al steeds meer in de respectievelijke clouds van Google en Apple opslaan. Zie bijvoorbeeld de iCloud KeyChain die iOS 7 gaat brengen.

Daarmee lijkt de cirkel weer rond: van terminal/mainframe via fat clients naar client/server en nu naar client/cloud. Waarbij die client slank of dik mag zijn, en wel of niet lokaal veel of weinig vermogen kan hebben. Het apparaat wordt hiermee meer een soort openbaar vervoer; geen eigen persoonlijke auto maar een middel om bij je doel te komen.

De diverse leveranciers van platformen en pc’s zijn hier al mee bezig. Zie maar het Microsoft-brede cloudaccount dat standaard in Windows 8 meekomt, maar dat ook vanaf andere systemen valt te gebruiken. Maar zie ook de plannen van cloudstoragedienst Box, die in wezen Word wil vervangen.

Zijn dit straks toegangsvormen tot de 'pc' (personal cloud)?