Veel mensen vinden Valentijnsdag te commercieel en zeker mannen ervaren de feestdag überhaupt als onzinnig. Of je dat nu vindt of niet, de kans bestaat dat je een partner hebt die zich toch een beetje overgeslagen voelt als je niet aan komt zetten met op zijn minst een kleine attentie.

Dat is namelijk de geniale commerciële fuik van St. Valentijn. De dag is sinds midden jaren ’90 ook hier dusdanig populair geworden, dat er toch een kleine verwachting leeft bij geliefden. Er is geen weg meer terug.

Het idee van Valentijnsdag zoals die nu is met alle rode rozen en hartjes is overgewaaid uit Amerika. Daar is men vanuit commerciële motieven steeds meer gaan inzetten op liefde in het algemeen, in plaats van anonieme liefdesbetuigingen. En zo is het inmiddels zelfs niet vreemd meer om je moeder hartvormige attributen te geven.

Of bovenstaande iets negatiefs is, moet ieder voor zich bepalen. Of je nou een romanticus bent die het leuk vindt, of een scepticus die zaterdagmiddag met frisse tegenzin de vervelend drukke stad in gaat, je kunt er maar beter het beste van maken. Voor beide smaken mens zijn wat inspirerende cadeau-ideeën nooit weg.

Knuffelbaar

Als je Valentijn veel tijd doorbrengt achter de computer, is de bank thuis misschien juist een plek waar geen Mac of PC thuishoort. In dat geval zijn deze kussens misschien een leuk designcadeautje. Ze zijn er voor de PC als Ctrl, Alt en Del en voor de Mac natuurlijk in command, option en esc.

Als je geliefde plat gaat voor Android, kun je ook gaan voor dit onwaarschijnlijk knuffelbare Android-kussen. ‘s Nachts kun je namelijk moeilijk je telefoon knuffelen als je smartphone-verslaafde bent.

Valentijnsdag wordt geassocieerd met hartjes. Je ziet ze dan ook overal. Maar als je iets afwijkt van de standaard vorm, kun je ook met een hart origineel zijn. ‘Iemand je hart geven’ kun je namelijk ook vrij letterlijk nemen en aan komen zetten met dit pluche hart, dat ook nog eens klopt als een echt hart. En als je van jezelf weet dat je niet de makkelijkste in de liefde bent, is het misschien een symbolisch cadeau om een hart in de vorm van een puzzel te geven.

Versier met sierraden

Er zijn dingen die zelfs voor de gemiddelde nerd te geeky zijn. Eén daarvan moet dit binaire horloge zijn. Om de correcte tijd te krijgen, moet je de nummers boven optellen voor het juiste uur en beneden voor het juiste aantal minuten.

Geek chique is het natuurlijk helemaal in de modewereld. Deze kunstenaar heeft allerlei accessoires voor de hippe geek. Zo kun je je geliefde een armband geven met de eerste 480 getallen van Pi. Voor hardwarefanaten is er het printplaatmotief. En als je echt iets te zeggen hebt, en het past in 50 karakters, kun je dit in binaire code op een mooie zilveren armband laten zetten.

En dan is er nog de Key Ring. Hier kun je waarschijnlijk wel een romantisch verhaal omheen verzinnen. Iets met een sleutel en een hart ofzoiets...

Als je voor een komische noot wilt zorgen, kun je ook voor de Broken Image hanger kiezen. En als het niet grappig gevonden wordt, kun je altijd zeggen dat het een digitale fotolijst zou moeten zijn, maar dat hij blijkbaar stuk is.

USB-spul

Als je geavanceerdere wederhelft graag filmpjes maakt, is dit cameraatje misschien het juiste cadeau. Waar de kwaliteit of capaciteit van een smartphone niet voldoende is, biedt Flip Video uitkomst. Compact en toch goede HD kwaliteit video opnemen kan best romantisch zijn, want de Flip camera’s zijn er nu in Valentijnsdaguitgaven.

Bepaalde schepsels hebben het altijd maar koud. Of ze nou op de bank hangen, achter de computer zitten of zelfs in bed, ze zijn niet warm te krijgen. En maar zeuren over jouw koude voeten. Voor de tweede categorie uit voorgaand rijtje is er nu een oplossing, zodat je je permafrost partner eens goed kunt ontdooien.

Mocht je liefje na Valentijns overladen met USB-gadgets inmiddels geen USB-stekker meer kwijt kunnen, dan wordt het misschien tijd voor een hubje. En niets zegt ‘ik hou van je’, als een knalroze robot natuurlijk.

8-bit is hip

8-bit is ook alweer een tijdje mode in geekland. Nostalgie doet het altijd goed en er is een goede kans dat je geliefde ook ooit op de klassieke Nintendo heeft gespeeld. Als je wederhelft van koken houdt, kun je wellicht wegkomen met deze 8-bit ovenhandschoenen.

Wil je het toch iets romantischer houden met een knipoog, dan kun je gaan voor deze 8-bit bloemen. Zo is het plotseling geen cliché meer om met bloemen aan te komen zetten.

Mocht je voor iets bruikbaars willen gaan, dan is dit 8-bit horloge een idee. Hij is goed gelukt en subtiel genoeg om daadwerkelijk te dragen. Dit in tegenstelling tot deze stropdas overigens.

Overig

Aangezien veel mensen er deze winter achter kwamen dat lekker warme handschoenen niet zo goed samengaan met een smartphone, is het misschien een idee om dit praktische cadeau te geven. Zo hoef je eindelijk niet meer met je worst aan de slag!

Wat is zo ongeveer het grootste dat je iemand kunt geven en nog romantisch ook? De maan natuurlijk! En deze doorloopt ook nog eens zijn 12 fases, met behulp van een afstandsbediening.

Ben je zelf een beetje een nerd en wil je je geliefde er weer eens aan herinneren dat ook nerds romantisch en sexy kunnen zijn, zorg dan voor een stomend hete avond en geef haar dit boek cadeau. Dan zit je voorlopig weer even geramd.