Windows 8.1 wordt Windows 8 zoals het misschien wel bedoeld is. Microsoft wil de wereld overtuigen dat deze release het helemaal is. Eindgebruikers en partners. Laatstgenoemden krijgen komende week op de Worldwide Partner Conference de boodschap uitgebreid te horen. Om zich voor te bereiden op het verkoopoffensief voor 8.1 dat komende herfst uitkomt. Hier 5 verrassingen van die aankomende update.

Meer meegeleverd

Windows komt al sinds jaar en dag met diverse applicaties, en ook ingebedde componenten, standaard meegeleverd. Van calculator en kladblok, via Paint en patience, tot Internet Explorer en Windows Media Player. In de aankomende versie 8.1 heeft Microsoft zijn bestaande apps in de Modern UI (née Metro) opgepoetst en verbeterd. Naast die bijgewerkte bestaande programma’s komen er nieuwe apps mee.

Daaronder ook het door Microsoft opgekochte Skype. Die VoIP-client is bij Windows 8 al aanwezig op de Surface-tablets die de softwaremaker zelf maakt en verkoopt. In het standaard Windows-image voor derden is dat niet het geval. Tenminste, totdat 8.1 uitkomt, weten ingewijden te verklappen. Microsoft Nederland kan aan Webwereld niet bevestigen dat dit zo is. Feit is dat in de huidige bèta van 8.1 Skype ‘ontbreekt’, maar ook de in 8.0 wél ingebouwde messaging-app.

Deze meelevering staat dan nog naast Office wat gratis meekomt op de aankomende nieuwe Windows-versie. Tenminste, alleen in Windows 8.1 op nieuwe, kleine tablets. Grotere tablets krijgen geen gratis Office, hoewel bestaande Windows 8-gebruikers wel gratis de upgrade naar 8.1 krijgen. Eerst als optionele update aangeboden en later gepusht. Oh, en Office betekent ook Outlook in een Metro-jasje, een goede vervanging voor de aan kritiek onderhevige default mail-app, die sinds de release nog wel is bijgewerkt.

HTML5-DRM voor Netflix

Een nieuwe Windows, een nieuwe Internet Explorer. In 8.1 zit IE11 ingebouwd, die later ook naar Windows 7 komt. De nieuwe browserversie brengt vele verbeteringen, specifiek voor tablets én snelheidsverbeteringen in het algemeen. Zo krijgt de geïntegreerde browser een hogere systeemprioriteit, vertelt Microsoft Nederland aan Webwereld.

Daarnaast kan audio en video, bijvoorbeeld op YouTube, doorspelen als de browser niet op de voorgrond draait. In Windows 8 betekent minimaliseren of omschakelen naar een andere app ook gelijk pauzeren. In 8.1 niet meer.

Microsoft gaat ook prat op HTML5-verbeteringen in IE11. Een opvallend element daarin is het omarmen van voorgestelde DRM-uitbreidingen voor die webstandaard. Het ontwikkelteam van Internet Explorer heeft hecht samengewerkt met de developers bij streaming-videosite Netflix, die dit jaar nog beschikbaar is in Nederland. De twee partners hebben de HTML5 Premium Video Extensions geïmplementeerd in IE11, zodat Netflix valt te genieten zonder Silverlight plug-in. Silverlight van Microsoft zelf, die net als Google vóór DRM in HTML5 is.

3D-printerdrivers

Ogenschijnlijk een kleinigheid, maar een groot goed voor futuristen, hobbyisten en ontwerpers is het opnemen van nieuwe hardwaredrivers in 8.1. Niet zomaar nieuwe drivers; voor 3D-printers. Dat type fabricage-apparaat voor driedimensionale objecten is nu nog wat kostbaar, complex en enigszins beperkt.

Maar de mogelijkheden zijn groot. Verkoop van 3D-printers en vervolgens van designs kan een booming business worden. Voor bedrijven, copyshops 2.0 én voor thuisgebruikers. Net zoals ooit de revolutie van desktop publishing (dtp) en WYSIWYG (2D-)printing?

Grondlegger Marc Andreessen van de teloor gegane browsermaker Netscape heeft ooit geschamperd dat Windows slechts “een grote zak drivers” is. Daar had hij best gelijk in. Alleen schatte hij die eigenschap verkeerd in. Het gemak van veel drivers aan boord maakt het mogelijk randapparatuur ‘blind’ te kunnen aansluiten en gebruiken. Dat is juist een groot goed, meerwaarde voor Windows. Jarenlang hebben Linux, Mac OS X en vele andere platformen hierin flink achtergelopen.

Metro/desktop-cohesie

Volgens velen slechts ‘window dressing’, letterlijk en figuurlijk, is de toevoeging van de bureaubladachtergrond. Pardon? Ja, de aloude keuze voor een eigen plaatje als behang voor het bureaublad. Maar nu ook voor het startscherm van de touch-tegeltjesinterface. Waarbij die achtergrond dan hetzelfde is voor de nieuwe Modern UI als voor de aloude desktop-GUI.

Lijkt een kleinigheid, maar in theorie én in praktijk geeft dit in één klap cohesie aan de twee totaal verschillende omgevingen. Het indrukken van de desktop-tegel leidt via een weg-zoom effect de traditionele Windows-GUI op. Het indrukken van de teruggekeerde Start-knop levert via terug-zoomend tegeltjes uitklappen de Modern UI op. Laatstgenoemde lijkt dan als een laagje bovenop de desktopomgeving te liggen, die een omlaag schuivende Start-balk lijkt te hebben zoals vroeger in Windows 95 al kon.

De Metro-GUI deelt straks zijn bureaubladachtergrond met de desktop. Dit uitzicht op bergtoppen blijft dan in beeld:

Misschien dat dit de verwarring van Microsofts mede-oprichter Paul Allen kan wegnemen. En ook gelijk de gebruikservaring voor onderzoeksbureau Gartner kan verbeteren. Desktop-diehards moeten het nog altijd doen zonder hun vertrouwde Start-menu. Maar voor pc-professionals en zakelijke gebruikers brengt 8.1 ook verbeteringen, in de straks direct bootbare desktopomgeving dus.

‘Retina’-schermen

Tot slot nog een verrassing voor de toekomst: betere ondersteuning voor schermen met hoge tot zeer hoge resolutie. Wat Apple de slimme marketingnaam Retina heeft gegeven, voor zijn iPhones, iPads en ook MacBook Pro’s. Wat Google in wezen ook brengt in zijn luxe Chromebook Pixel. En wat pc-maker Toshiba ook brengt voor Windows. Schermen met zo’n enorme high-definiton dat volgens sommigen de wereld voorgoed wordt veranderd.

Alleen moet de software in sommige gevallen daar nog wel op worden aangepast, om mee te kunnen in die verandering. Apple heeft iOS en OS X al aangepast. Developers van mobiele apps en makers van aloude applicaties volgen. In het geval van Chromebooks moet het web nog volgen. En in het geval van Windows volgt 8.1 nu, maar moeten apps en applicaties nog meekomen.

De aankomende update voor Windows 8 bouwt voort op resolutiemogelijkheden die al sinds versie 7 in Windows zitten. 8.1 heeft meer voorzieningen voor scherp beeld op HD-resolutie en hoger. Tekst en iconen schalen beter mee voor hele hoge resoluties. Met ook verschillende instellingen voor meerdere monitors. In de praktijk werkt dit niet helemaal optimaal, merkt technieuwssite Ars Technica op, maar het is beter dan in Windows 8 of andere eerdere versies.

Probleempje bij de support voor ‘Retina’-resoluties is wel dat deze voorzieningen de nieuwste versie van het grafische subsysteem WPF gebruiken. Applicaties moeten dat dan ook doen, wat nog lang niet altijd het geval is. Het installeren van bijvoorbeeld Chrome toont nog ‘geblurde’ letters. Wat overigens ook gebeurt bij enkele diepere menu-opties in de nu beschikbare 8.1-bèta. Microsoft laat weten dat niet aan te gaan passen; dat is teveel werk voor weinig gebruikte sub-submenu’s voor sommige Eigenschappen-vensters. Maar op de voorgrond moet ‘Retina’ wel volledig tot zijn recht kunnen komen.