Opkomst van de standaarden

De ontwikkeling van standaarden voor cloud computing en het gebruik van die standaarden voor het bevorderen van interoperabiliteit was in 2009 nog vooral conceptueel van aard. Maar in 2010 zouden we wat meer vooruitgang moeten zien op dit gebied. Veel gebruikersorganisaties wachten aan de zijlijn af tot deze standaarden werkelijkheid worden, voordat ze met hun data en applicaties naar de cloud gaan. Een paar van de organisaties om in de gaten te houden zijn het Open Cloud Consortium (OCC) en comités die werken binnen de Object Management Group en Open Group. Ondertussen proberen veel cloud computing providers zelf standaarden te maken als een vorm van marketing. Maar die zullen ze in de loop van 2010 of 2011 laten voor wat ze zijn.

De eerste grote storingen bij cloud computing providers

We hebben de afgelopen tijd Gmail een paar keer down zien gaan, maar verder hebben we geen grote storingen gehad van grote cloud computing providers. Twee oorzaken gaan daar verandering in brengen: De snelle groei van het gebruik van cloud computing providers en het feit dat de meeste van deze providers hun platformen nog aan het testen en verfijnen zijn. Dat zal in het komende jaar leiden tot zeker een of twee flinke storingen. Die zullen in de pers breed worden uitgemeten, en opnieuw komt dan de vraag bovendrijven wat de waarde van cloud computing precies is. Ondanks deze storingen zullen de providers een uptime realiseren die ver uitstijgt boven de meeste lokale systemen, alleen hoor je dat natuurlijk niet in de pers.

Microsoft wordt relevant in de cloud

De meeste mensen in de wereld van cloud computing zien Microsoft als een lachertje. Maar met de opkomst van Azure en van Microsoft Office Web Apps verwerft Microsoft zich volgend jaar een plaats in de cloud. De meeste van de grote bedrijven die al gebruik maken van Microsoft Office zullen Microsoft gebruiken om het pad naar de cloud te effenen. Google zal dominant blijven het klein- en midden-bedrijf, omdat ze hun diensten gratis aanbieden. Als slagroom op hun taart krijgt Google er ook nog een paar grote bedrijven bij.

Snelle consolidatie van bestaande providers

Cloud computing explodeert. En terwijl het zich als een olievlek uitbreidt, zullen de grotere providers hun aanwezigheid in de markt willen vergroten, onder andere door acquisities. De kleinere cloud providers zullen het veld moeten ruimen als bedrijven als Oracle, IBM en HP zoveel en zo snel mogelijk marktaandeel proberen binnen te harken.

Snelle opkomst van cloud computing startups

Met die consolidatie wordt de markt meer waard. Met een grotere marktwaarde zullen er ook cloud computing startups komen die met hun innovatieve producten veel durfkapitaal achter zich krijgen. Die zullen alles als een service gaan leveren wat je maar kunt bedenken. Ik denk dat het grootste deel van de innovatie op dit terrein zal gebeuren en het zal spannend zijn om deze snelle jongens bij te houden. Want waarschijnlijk moeten we het beste van cloud computing nog krijgen.

Bron: Techworld