5 procent, en stijgende

Moderne websites houden al geruime tijd hun mobiele bezoekcijfers scherp in de gaten. De bezoeker vanaf de smartphone of tablet is een sterk groeiende en interessante groep. Maar deze gang naar mobiel voltrekt zich heus niet alleen voor tech-savvy sites of smartphoneblogs. Van het totale internetverkeer in Nederland komt nu al een indrukwekkende 5 procent vanaf mobiel.

Dit mobiele percentage blijkt uit de nieuwste metingen van meetbureau StatCounter, waarbij trouwens tabletverkeer niet eens is meegerekend. StatCounter hanteert een 'pure' definitie van mobiel: alleen smartphones. Die mobiele apparaten zijn goed voor 5,14 procent van het Nederlandse internetverkeer. Met deze cijfers loopt Nederland zelfs nog wat achter op de rest van de wereld. Het wereldwijde aandeel van mobiel in het internetverkeer ligt op 8,5 procent.

Eind 2010 was dit Nederlandse percentage nog slechts 2,23 procent, een jaar eerder 0,9 procent en eind 2008 een schamele 0,41 procent. Overigens is ruim de helft van het mobiele internetverkeer afkomstig vanaf iPhones.

Microsoft erkent iOS én Android

De hel krijgt misschien eerder een Elfstedentocht dan Nederland. Microsoft brengt apps, serieuze apps, uit voor de mobiele besturingssystemen van zijn aartsconcurrenten Apple en Google. Microsofts gratis webmail Hotmail en zoekmachine Bing hadden al apps, maar nu brengt de softwarereus een app voor zijn zakelijke software voor het beheer van klantrelaties (customer relationship management, crm). Die app komt voor iOS én voor Android.

Goed, sommige kritische lezers zullen opmerken dat dit slechts een client-app is voor de eigenlijke Microsoft-bedrijfssoftware, die nog altijd op Windows-servers draait. En daar hebben die critici gelijk in. Maar wanneer heeft Microsoft überhaupt een client-applicatie uitgebracht voor een niet-eigen platform dat dan níet de kleine, niet-bedreigende concurrent Mac OS X is?

En vooruitlopend op die aankomende crm-app doet Microsoft meer met apps op andermans populaire platformen. Zo voorziet het Android van de eerste applicatie uit het marktdominante pc-pakket Office. Nee, niet Word of Powerpoint, maar 'slechts' OneNote. Die app bestaat al een jaar voor iOS en is er nu ook voor het “te complexe, cheape" Android.

Windows 8 op mobile conferentie

Officieel is Windows 8 momenteel maar een alpha, correctie: 'developer preview'. En eind deze maand verschijnt de publieke bèta, correctie: 'consumer preview'. Maar Microsoft heeft er al jaren een handje van om proefversies van zijn software met veel fanfare te lanceren. Een vervuiling van het begrip bèta (en alpha) waar ook Google en Apple zich schuldig aan maken.

Nu duiken de berichten op dat Microsoft de Windows 8-bèta onthult op het Mobile World Congress dat eind deze maand plaatsvindt in Barcelona. Een conferentie die normaliter het toneel is voor, juist, smartphone-aankondigingen en -lanceringen. Met Windows 8 zet Microsoft flink in op tablets, mobiel dus.

Technisch gezien zou de 'consumer preview' van Windows 8 niet óp MWC worden gelanceerd, maar in een hotel ernaast. Een detail, wat er in wezen niet toe doet. Microsofts marketingmachine doet zoiets niet zomaar op die dag in die stad. Zeker niet met de melkkoe, het hoofdproduct, het basisplatform van het hele Microsoft-imperium.

AMD valt van geloof

Pc-reus Microsoft is niet de enige die de wereld op zijn kop lijkt te zetten. Intel is al jaren bezig om zijn chips in tablets en zelfs smartphones te krijgen. De volgende generatie van Intels energiezuinige Atom-processors luidt de verovering van die mobiele markt in, roept de processorreus telkens weer.

Terwijl Intel aan die weg timmert, gooit concurrent AMD het over een andere boeg. De eeuwige nummer twee op de pc-chipmarkt lijkt van het x86-geloof te vallen. AMD wil zijn verlies van marktaandeel tegengaan en laten omslaan door andere chiparchitecturen te omarmen. Zoals de zeer energiezuinige ontwerpen van de Britse chipdesigner ARM. Die al alomtegenwoordig zijn in mobiele apparaten, zoals de iPhone.

De iPhone van Apple, waar AMD's huidige tech-topman Mark Papermaster vandaan komt. Die nu de agnostische chiphouding van AMD openbaart. Ironisch genoeg heeft processorreus Intel jarenlang ARM-chips gevoerd. Zelf ontworpen en zelf gefabriceerd. Tot juni 2006, toen Intel de hele divisie voor zijn X-Scale chips van de hand deed. Misschien wegens gebrek aan toekomst(perspectieven)? AMD, Nvidia, Apple, Qualcomm, ARM en vele anderen zien dat toch anders. En plukken daar nu de vruchten van.

Laatste desktopbrowser over op mobiel

Iets minder nú, maar daardoor niet minder belangrijk voor de totstandkoming van de mobiele toekomst. Google bombardeert zijn desktopbrowser Chrome tot de standaardbrowser voor Android. Tenminste, toekomstige standaardbrowser. Nu is net de eerste bèta ervan verschenen, voor gebruikers in een beperkte lijst landen. Verder is de mobiele Chrome alleen voor de allernieuwste - en nog nauwelijks gebruikte - Android-versie bestemd.

Eerder leek Google nog aan te sturen op een samensmelting van Chrome en de naamloze Android-browser. De ingebouwde webbrowser op het mobiele besturingssysteem van Google kreeg meer van de desktopbrowser, is afgelopen zomer besloten. Nu lijkt dat niet meer terzake te doen: Chrome gaat het stokje overnemen.

Het Android-platform volgt hiermee het voorbeeld van Apple's iOS en zelfs van Microsofts oude Windows Mobile en nieuwe Windows Phone. Daarmee verschuift niet alleen de al bestaande desktopbrowser naar mobiel, maar ook het benodigde ontwikkelwerk op dit gebied.

Wat zich dan echter ook kan vertalen in minder aandacht voor het 'desktopachterland'. Door bijvoorbeeld de al jaren standvastige Windows-desktop en -programmatuur in de ban te doen. Of door de kwaliteitscontrole op legacy-functionaliteit te laten verslappen. Maar een ouderwetse niet-mobiele kniesoor die daar op let. Mobiel is de toekomst.