Op welke manier zal Siri concurreren met Cortana en Google Assistent?

Siri was een van de eerste virtuele assistenten en daarmee een bijzonder stukje techniek. Maar nu Siri concurrentie heeft van Amazon, Microsoft, Facebook en Google, zal Apple moeten laten zien op welke vlakken Siri beter is (en zal blijven).

Er zijn een paar dingen die verbeterd moeten worden. Het behouden van context bijvoorbeeld. Als je Siri op dit moment een vraag stelt en daarna een vervolgvraag stelt zonder het onderwerp te herhalen, begrijpt Siri niet wat je bedoelt. Het is zeer belangrijk dat dat zo snel mogelijk gerepareerd wordt.

Ook zou Apple na kunnen denken over in hoeverre Siri bij de data van gebruikers kan voor het minen voor advertentie- en personalisatiedoeleinden. Apple doet dat dat bewust niet, maar concurrenten doen dat al wel en dat kan in sommige gevallen best nuttig zijn. Google's assistent kan je bijvoorbeeld helpen herinneren dat je een vlucht moet halen omdat deze dat "gezien" heeft in een e-mail van je luchtvaartmaatschappij.

Apple's privacyfocus kan Siri aardig in de weg zitten bij het geven van een gepersonaliseerde ervaring voor gebruikers. Aan de andere kant kan het verzamelen van data gebruikers ook weer wegjagen.

Zal de Apple Watch nuttiger worden met een OS-update?

De Apple watch mag dan wel een van de populairste wearables zijn, de software die erop draait kan nog wel wat verbeteringen gebruiken. Een van de beste features van de Apple Watch is de mogelijkheid om apps te draaien. Het duurt alleen behoorlijk lang voordat deze gestart zijn en de launcher (die alle apps in een honingraatstructuur weergeeft) is lastig te manipuleren.

Populaire ontwikkelaars als Slack laten apps wegkwijnen en veel apps die beschikbaar zijn voor het horloge voegen weinig toe aan de gebruikerservaring. Het is te hopen dat deze en meerdere punten worden aangepakt in de update die vandaag wordt aangekondigd.

Apple zou bijvoorbeeld iets kunnen doen aan de Friends-knop. Gebruikers doen maar weinig met deze knop. Het zou fijn zijn als Apple gebruikers de mogelijkheid geeft om de knoppen zelf een andere functie te geven.

Hoe gaat Apple de Mac App store verbeteren?

Apple heeft al aangekondigd de iOS app-store flink te veranderen. Maar over de desktop-versie is nog geen woord gerept. De Mac App Store (MAS) zou het succes van de iPhone-versie moeten evenaren, maar tot nu toe is daar niet echt veel van terechtgekomen. Sommige ontwikkelaars hebben hun apps zelfs weer uit de store gehaald, terwijl anderen hun apps niet langer voorzien van updates.

Apple zou bijvoorbeeld de sandbox-regels wat minder streng kunnen maken. Veel van deze regels zorgen ervoor dat ontwikkelaars hun apps niet kunnen plaatsen in de store. Het toestaan van upgrade-kortingen is ook iets waarmee het bedrijf ontwikkelaars over de streep kan trekken. Dat is namelijk iets dat ontwikkelaars al wel doen buiten de store om. Maar Apple is tot nu toe terughoudend om zulke acties toe te staan binnen hun eigen digitale winkels.

Wat zal de rol zijn van Homekit in het smart home ecosysteem?

Apple kondigde HomeKit twee jaar geleden aan. Het is een set van ontwikkeltools waarmee slimme thuisapparaten (IoT) verbonden kunnen worden met iOS-apparaten. Zo konden gebruikers met HomeKit het licht uitschakelen door het tegen Siri te zeggen.

Maar sindsdien is er weinig gebeurd. Het aantal apparaten dat HomeKit ondersteunt is minimaal en WWDC zou een perfect moment zijn te vertellen wat voor rol het bedrijf wil gaan spelen binnen de groeiende smart home-markt.

Wat gebeurt er met CarPlay?

Gebruikers die aan de slag willen met CarPlay kunnen op dit moment een auto kopen die CarPlay-ready is of een console kopen die geïnstalleerd moet worden in hun eigen auto. Het zou fijn zijn als Apple wat doet aan de compatibiliteit van deze dienst.

Google kondigde vorige maand aan dat de volgende versie van diens mobiele besturingssysteem overweg kan met Android Auto. Gebruikers kunnen deze gewoon draaien op hun telefoon en er hoeft geen dedicated hardware te worden aangeschaft. Het zou fijn zijn als Apple hetzelfde mogelijk maakt met CarPlay en dat aankondigt op de WWDC.

We zijn benieuwd of al deze vraagstukken worden behandeld op het evenement.