Sommige van deze systemen bieden toch aantrekkelijke alternatieven voor de gebruikelijke systemen, niet alleen omdat ze nuttige mogelijkheden hebben, maar ook omdat ze makkelijker toegang bieden tot je online data. We noemen er vijf.

Cloudo

Cloudo verkeert nog in het bètastadium. Op de website wordt het aangeprezen als het systeem dat iedereen een gratis computer geeft, omdat met Cloudo iedere computer, of die nu op school, op het werk, bij je vrienden of in de bibliotheek staat, jouw eigen computer is. Dat wil zeggen dat je vanaf elke locatie met Cloudo in kunt loggen op je eigen gebruikersaccount. Cloudo is redelijke flexibel. Je kunt zelf bepalen hoe de gebruikersinterface er uitziet en ontwikkelaars kunnen hun eigen applicaties ontwikkelen voor het platform.

Glide

Glide is ondertussen aangekomen bij versie 4.0. Het synchroniseert je online desktop met je mobiele apparaat, waardoor je een vrijwel constante toegang hebt tot je data. Deze op Flash gebaseerde webdesktop ondersteunt meerdere gebruikers, net als je pc thuis, en geeft je een indrukwekkende 20GB aan opslag in de cloud, zonder je lastig te vallen met advertenties.

Jolicloud

Dit project is in de zomer van 2008 gestart en op dit moment is het alleen nog toegankelijk voor mensen die zijn uitgenodigd. Jolicloud is specifiek gericht op netbooks, net als Chrome OS. Er staat een uitgebreide lijst van ondersteunde apparaten op de website en die groeit gestaag.

Het idee achter Jolicloud is dat het een ‘organisch’ besturingssysteem moet worden, waarbij de dure applicaties worden ingeruild door alternatieven op het web.

EyeOS

EyeOS is een van de oudere cloudcentrische besturingssystemen. Het bestaat al sinds 2005. Sinds de lancering heeft het open source cloud computing OS ondersteuning gekregen van verschillende bedrijven en organisaties. Met een grote hoeveelheid ondersteunde software – waaronder office software en een ontwikkelomgeving – is EyeOS een prachtig alternatief voor Chrome OS. Je kunt het hier proberen.

Windows4All

We zijn er niet zeker van zijn wat Microsoft van Windows4All vindt. Het draait op Silverlight en het imiteert de omgeving van Windows 7. Het biedt veel van de programma’s die ook door Windows worden geleverd, zoals Paint, Notepad en Solitaire. Windows4All is meer een experiment dan een echt web OS. Maar het geeft toch een interessante gebruikerservaring.

Dit zijn maar een paar van de beschikbare websystemen. Als je deze of een andere gebruikt, dan zijn we heel benieuwd naar je commentaar hieronder.

Bron: Techworld