Windows 8 slaat volgens sommigen de plank mis, maar heeft de potentie om de pc-industrie te redden. Die redding komt doordat Microsoft volgens analisten heeft geleerd van fouten in het verleden en grote stappen voorwaarts gaat nemen. De slapende reus is wakker geworden.

Want de verschuiving van desktops naar laptops (wie koopt er anno nu nog een desktop?), dreigt door te gaan van laptops naar tablets. En Microsoft is groot op desktops en laptops, maar totaal niet op tabletgebied. Dus is Windows 8 erg gericht op tablets, met ARM-processors maar ook Intel-chips. Dat wisten we al wel, maar Windows 8 heeft nog wat verrassingen in petto. 'Winning', om acteur en internetfenomeen Charlie Sheen eens te quoten.

Breken met het verleden

Weg met applicatiecompatibiliteit, weg met de desktop en weg met Flash. Om het maar even kort door de bocht samen te vatten. Microsoft-topman Steven Sinofsky uit op de Build-conferentie de mantra dat Windows 8 alle Windows 7-apps draait. Dat klopt, alleen laat hij achterwege dat het het dan alleen over de pc-uitvoering van Windows 8 heeft. De variant voor tablets met ARM-chips is niet compatibel met het rijke ecosysteem aan Windows-applicaties.

Maar dat is helemaal niet erg; het is zelfs een pluspunt. Want wie wil er nou pc-programma's op zijn tablet draaien? En wie wil die muis-gerichte applicaties dan bedienen met de vinger, of eventueel met een digitaal pennetje? Antwoord: dat zijn al die mensen die Windows XP Tablet Edition en Windows 7-tablets hebben gekocht, en de iPad 1 en 2 links hebben laten liggen. Hm, dat zijn dus niet zo heel veel mensen.

En de desktop is nog steeds belangrijk voor Microsoft, maar dan niet meer qua de GUI (grafische gebruikersinterface). Mogelijk het meest omstreden aan Windows 8: de Metro-interface van Windows Phone komt naar 'gewoon' Windows. En die nieuwe GUI staat default aan. Ook op niet-tablets, dus gewone pc's.

Ja, de aloude desktopinterface is er nog wel, maar het is een app die je zelf moet starten als de computer eenmaal aanstaat. Op tablets en touch-pc's eigenlijk geen groot gemis. De desktopmetafoor voor computerbediening is én antiek én minder geschikt voor moderne gebruiksvormen, met name door touch.

En Flash, van gewaardeerd partner Adobe, is vast ook nog belangrijk voor Microsoft, maar het zit niet meer op de eerste rang. Flash wordt verbannen, net zoals andere browserplug-ins, inclusief Microsofts eigen Silverlight. Windows 8 weigert Flash niet compleet, zoals Apple's iOS wel doet, maar moffelt het weg in de desktop-app. Beter voor de stabiliteit, betrouwbaarheid en privacy van consumenten, prijst Microsoft aan. Winning!

Of is dit alles niet breken met het verleden, maar juist terug naar het (verre) verleden? Zoals een Nederlandse twitteraar scherp opmerkt:

Cloud-integratie

Cloud klinkt anno 2011 zo normaal, maar dat is het voor vele gewone gebruikers nog lang niet. Dat is een kip-ei probleem én een kwestie van 'vele clouds aan de horizon'. Cloudvervuiling, door diverse diensten met verschillende (on)mogelijkheden, van vele leveranciers. Microsoft neemt het voortouw en bezorgt elke Windows 8-gebruiker gelijk een SkyDrive-account. Of je die nou wilt (gebruiken) of niet.

Ja, gevalletje eigen cloud eerst. Maar zo kunnen developers er tenminste van uitgaan dát er een cloud is. Net zoals ze er voor Windows 8 op kunnen rekenen dat er synchronisatie- en sharing-functionaliteit is, ingebakken in het besturingssysteem en dus op uniforme wijze aan te spreken. Hm, eigenlijk net zoals Windows ooit de zekerheid bracht van een ingebouwde webbrowser met aan te roepen html-engine.

Overigens voert Apple nu hetzelfde door voor zijn iCloud en de Lion-versie van Mac OS X. Wat nog altijd maar een klein marktaandeel heeft, maar dat terzijde. En Google heeft cloud al volledig geïntegreerd in zijn Chrome OS. Wat nog moet aanslaan, maar dat ook terzijde. Windows 8 voert de cloud in voor de massa. Winning!

Developers (vier keer)

Microsoft bedient hiermee ook de developer. Die zorgt voor de apps waarmee een platform aantrekkelijk wordt voor eindgebruikers. Het jarenoude argument voor Windows en boven bijvoorbeeld de Mac: er zijn veel programma's, en die zijn allemaal compatibel. Alleen drukt Microsoft met Windows 8 op de reset-knop. Dus moet het developers lokken, kietelen, helpen, aanmoedigen en stimuleren.

Het bedrijf doet flink zijn best om ontwikkelaars aan zijn kant te krijgen. Enerzijds door de legioenen aan bestaande Windows-programmeurs niet te vergeten. Anderzijds door de hordes aan webdevs in één klap te bombarderen tot Windows-codekloppers. Bestaande programmeurs krijgen de geruststelling dat de door hun gebruikte - en eventueel geliefde - talen gewoon ondersteund blijven.

Behalve dan voor de ware Windows 8-interface: Metro. Daarvoor zijn webtechnologieën vereist, maar Microsoft maakt conversie “super easy", een superlatief dat tijdens Build-presentaties veelvuldig is gebezigd. Conversie van bestaande code, inclusief van Silverlight-software zoals gedemonstreerd op die developersconferentie. Winning!

Eigen Windows-winkel

Microsoft bedient die developers eveneens, tegelijk met consumenten, met de Windows Store. Het zal de gemiddelde lezer van Computer!Totaal waarschijnlijk worst wezen, maar een app store is anno nu toch echt wel nuttig. Het geeft consumenten een duidelijk en makkelijk inkooppunt voor gekeurde, beveiligde apps. En het geeft developers een groot en makkelijk verkooppunt.

De Windows-appwinkel is niet alleen voor de nieuwe Metro-webapps, maar ook voor bestaande Win32-applicaties. Sterker nog: aanbieders van die reguliere programma's mogen in de Windows Store zelfs een aanprijzingspagina zetten, om klanten dan naar hun eigen website te lokken. Wat bij Apple verboten is.

Metro-apps zijn wel exlusief voor de Windows-winkel. Indienen kan soepel vanuit Microsofts ontwikkelpakket Visual Studio en het keuringsproces is inzichtelijk gemaakt. Microsoft heeft het opgedeeld in verschillende stadia, waarbij de voortgang voor developers te zien is. Bovendien heeft het bedrijf nu al tijdsblokken opgegeven voor de behandeling: die moet in totaal normaal gesproken zo'n 18 uur in beslag nemen. Winning!

Sneller en slanker

De trend van Windows-versies is bijna altijd al zo geweest dat de nieuwe versie wéér meer Megahertzen, Gigahertzen, cores, megabytes, gigabytes, enzovoorts vereist. Windows 7 brak al enigszins met die traditie en opvolger 8 gaat nog verder. De deze week vrijgegeven preview van Windows 8 start sneller en verbruikt minder geheugen (281 MB) dan Windows 7 (404 MB), waarvan de toenmalige preview nóg meer (524 MB) opsoupeerde.

Dat dit geen theoretische lichtheid is, bewijst Windows-hoofdontwikkelaar Steven Sinofsky door op zijn jaren oude Lenovo-netbook Windows 8 te gebruiken én te tonen. “Een netbook, kennen jullie die pc nog?" Dezelfde netbook met bescheiden Atom-processor en 1 GB geheugen waarop hij ooit Windows 7 previewde.

Nu is het echt afgelopen met de teneur dat een nieuwe Windows-versie gelijk een nieuwe, zwaardere computer afdwingt. Hoewel de nadruk op touch-bediening wel weer de dwang oplegt voor een nieuwe computer, of tablet, met multitouch-scherm. Dat dan weer wel. Maar zelfs een instapmodelletje moet straks Windows 8 goed aankunnen. Getuige ook de online opduikende tests van de developer preview soepel draaiend op huidige tablets. Winning!

Bonus: keyboard-shortcuts

Voor de pc-getrouwelingen: Windows 8 kan niet alleen worden bediend met touch of muis en toetsenbord, maar ook met toetsencombinaties. Bestaande keyboard-shortcuts én nieuwe, voor onder meer de Metro-interface, maken Windows-gebruik mogelijk - en gemakkelijk.