Voor het Windows 7 Migratie Seminar ging Techworld op zoek naar bedrijven die de migratie al hebben uitgevoerd. Daarbij kwamen we veel interessante cases tegen. Een daarvan presenteren we hier.

Ward Vissers, medewerker bij ICT-dienstverlener Ictivity, is werkzaam op de ICT-afdeling van een grote cateringsorganisatieorganisatie met ongeveer vijfhonderd medewerkers. Daarnaast maken nog ongeveer tweeduizend externe werknemers gebruik van het netwerk.

Samen met een collega doet hij het systeembeheer. De omgeving draait nog steeds Windows XP, maar de managers hadden vernomen dat de support daarvoor ging eindigen. Bovendien is er een supportcontract bij Microsoft en daar zijn de licenties voor Windows 7 al in opgenomen. Het zou dus logisch zijn om daar gebruik van te maken, zeker omdat Windows 7 stabieler lijkt te zijn dan XP.

Applicaties

Toen de genoemde vraag bij hem werd neergelegd is Vissers zich meteen gaan verdiepen in de Microsoft Deployment Toolkit (MDT) 2010. Vervolgens is eerst de centrale ICT-afdeling met dertig werkplekken overgegaan op Windows 7. “Die overgang is langzaamaan uitgevoerd, zodat problemen meteen getackeld konden worden”, zegt Vissers.

Tijdens de pilot was het vooral belangrijk om boven water te krijgen welke applicaties werkten en welke niet. De uitkomst hiervan was dat het overgrote deel van de applicaties prima draaide op Windows 7. Bijeen aantal applicaties moet nog even naar nieuwere versies worden gekeken, of er moest worden gewacht op een nieuwere versie. Op het moment van schrijven wacht men bijvoorbeeld nog op de nieuwe client van de AS400. IBM heeft beloofd dat die binnenkort uit zal komen.

Virtualisatie

Het bedrijf heeft ongeveer zeventig applicaties in gebruik. Ongeveer vijftig daarvan zijn hoofdapplicaties, waarvan er twintig echt bedrijfskritisch zijn. Een groot deel van die twintig applicaties is intern ontwikkeld en de meeste werken prima onder Windows 7, maar een aantal ervan geeft aan dat ze XP nodig hebben. “Ik moet nog precies uitzoeken of ze dat alleen maar aangeven, of dat ze XP ook daadwerkelijk nodig hebben. Als dat laatste het geval is, moet ik de XP-mode gaan proberen. Of het wordt toch applicatie-virtualisatie”, aldus Vissers.

Het Management Team van het bedrijf heeft echter aangegeven dat het niets in applicatie-virtualisatie ziet. Dat is namelijk al eens eerder geprobeerd, met SVS van Symantec. Dat leverde destijds echter veel vage problemen op, en daar zit men niet meer op te wachten. Daarom geeft men er de voorkeur aan dat de applicaties worden gedistribueerd via MSI. “Maar voor de applicaties die niet onder Windows 7 werken zal ik toch weer virtualisatie voorstellen”, zegt Vissers. “Ondertussen heeft die technologie ook een paar sprongen gemaakt.”

Verder zijn er nog een paar kassasystemen die draaien op Windows 2000, maar daar is Ward Vissers nog niet mee bezig. “Die gaan als laatste over. Eerst moet het binnenshuis allemaal voor elkaar zijn”, zegt hij.

Policies

Nadat de ICT-afdeling was overgegaan op Windows 7, zijn er wel wat problemen geweest met het uitrollen van de printers en drive mappings. Er was een basis-set aan policies, maar die bleek niet één op één overgezet te kunnen worden. “Daar zijn we nog wel wat problemen bij tegengekomen”, zegt Vissers. De genoemde policies kunnen blijkbaar wel goed worden ingesteld vanuit een Windows Server 2008 R2-machine, maar niet vanuit Server 2003. Het ging hier vooral om kleine dingen die moesten worden uitgezocht, aldus Vissers. “Met de group policies voor de printers kregen we error meldingen, maar uiteindelijk bleek dat we gewoon nog wat vinkjes moesten aanzetten. Daarna werkten de printers prima. Dat was wat uitzoekwerk, omdat het nog nergens was gedocumenteerd.” De nieuwe settings heeft Vissers intussen op zijn blog gezet.

Andere gebruikers

De eerste ervaringen van de gebruikers zijn tot nu toe positief. Maar daarbij gaat het vooral om de pilot binnen de ICT-afdeling en daar zit natuurlijk wel meer dan gemiddelde kennis. Toch durft Vissers nu al aan te geven dat de migratie eigenlijk heel soepel verloopt. “Ik ben minder problemen tegengekomen dan ik vooraf had verwacht”, zegt hij. “Ik had meer problemen verwacht met applicaties.”

Daar voegt hij echter aan toe dat de applicaties tot nu toe vrij oppervlakkig zijn getest. Binnenkort zal Vissers ook gebruikers van buiten de ICT-afdeling achter een desktop met Windows 7 zetten, zodat hij hun eerste ervaringen kan peilen. “Misschien dat dan nog wat meer problemen aan het licht komen.”

Voor de gebruikers wordt Flex Profile Kit gebruikt. Dit is een toolkit waarmee bepaalde profielinstellingen van gebruikers worden opgeslagen in hun documentenmap. Met deze methode krijgt een gebruiker op elke computer in het domein waar hij op inlogt dezelfde settings, zoals bureaublad, achtergrond en dergelijke. Je krijgt dus elke keer een nieuw profiel met alle oude settings”, vertelt Vissers. “We doen dat omdat oude profielen vaak problemen geven, het is dus beter om steeds een ‘schoon’ profiel aan te maken.” Dat profiel is heel klein, betoogt Vissers, en wordt gemaakt door een klein stukje software, Immedio Flex Profile Kit. “Het kan ook met Profiler van Microsoft, maar dat kan met het verstrijken van de tijd problemen opleveren.” Door het gebruik van de Flex Profile Kit wordt de kans op storing drastisch verminderd, aldus Vissers.

De profielen staan op de server en gebruikers kunnen dus op iedere computer aanloggen. Vooralsnog beschikt het bedrijf niet over veel flexplekken, maar op dit punt zijn ze graag op de toekomst voorbereid.

Geen big bang

Vissers verwacht dat de overige gebruikers gefaseerd zullen overgaan naar Windows 7, al is daar nog geen beslissing over genomen. Met de migratie verwacht hij geen grote problemen. “Het werkt allemaal gewoon goed”, zegt hij.

Na de gebruikers binnenshuis, moeten ook alle laptops worden overgezet. Vissers verwacht dat hij nog wel wat tijd kwijt zal zijn aan het uitzoeken van Bitlocker. Op dit moment gebruiken ze McAfee Endpoint Encryption voor de encryptie van harde schijven. Bitlocker is echter geïntegreerd in Windows 7, en dat zou het allemaal wat gemakkelijker moeten maken.

Op het Techworld Windows 7 Migratie Seminar presenteren we nog drie cases in interactieve sessies. Je krijgt van professionals die ervaring hebben met de migratie te horen wat de mogelijkheden en valkuilen zijn van de migratie naar Windows 7. We gaan verder in op het overzetten van applicaties, Active Directory, profielen, drivers, Bitlocker, Direct Acces en nog veel meer. Verder kun je alle vragen stellen die je over de operatie hebt. Bron: Techworld