Volgens de aanklacht had de moord nooit plaatsgevonden indien de 14-jarige zoon van het slachtoffer niet geobsedeerd was geweest van het spel Grand Theft Auto: Vice City. De jongen is schuldig bevonden aan het doodschieten van zijn vader en het beschieten van zijn stiefmoeder en stiefzusje. De jongen was naar eigen zeggen tot zijn daad gekomen na jarenlang misbruik door zijn vader, zo meldt Ars Technica.

Take-Two had kunnen verwachten dat gamers het gedrag van de hoofdrolspeler in het spel kopiëren en dat dit leidt tot moord, aldus de aanklacht. Het spel had dus volgens de nabestaanden nooit uitgebracht mogen worden. De uitgever laat in een reactie weten de zaak met vertrouwen tegemoet te zien.

De nabestaanden hadden eerder Jack Thompson in de arm genomen om de schadevergoeding van 600 miljoen dollar te eisen van Take-Two. Thompsons vergunning werd eind 2005 tijdelijk ingetrokken, omdat hij de advocaten van de tegenpartij verbaal had aangevallen en bedreigd had in verschillende brieven en persberichten. Tevens heeft hij hen valselijk beschuldigd van samenzwering, zo oordeelde een rechter.