Dat heeft Thomson Multimedia bekendgemaakt, zo meldt The Register. Thomson is, met het Fraunhofer Institut, de ontwikkelaar en patenthouder van mp3. Met mp3Pro hopen zij hun formaat klaar te hebben voor de strijd met het wma-formaat van Microsoft.

Zowel op het gebied van geluidskwaliteit als op het gebied van compressie is Microsoft met Windows Audio 8 mp3 voorbijgestreefd. Met mp3pro is dat volgens de makers verleden tijd. Gebruikers lijken te spreken over het formaat. Dit met het oog op de 600.000 downloads in twee weken, ook al is de bitrate van de uitgebrachte demo vooralsnog beperkt tot 64 Kbps.

Volgens Thomson en Fraunhofer is deze bitrate voldoende om cd-kwaliteit te benaderen, waar bij mp3 nog minstens de dubbele bitrate nodig is om dat te doen. Dat betekent dat bestanden in mp3Pro op een computer of mp3-speler ongeveer de helft van de ruimte in beslag nemen als bestanden in het oude mp3-formaat.

Thomson en Fraunhofer beschermen hun patent op mp3Pro hardnekkig, aldus The Register. Twee Nederlandse studenten, die samen 8Hz Productions runnen, zijn door Fraunhofer al op de vingers getikt voor het ontwikkelen van een open-source mp3-encoder. Het instituut eiste een bedrag van 25.000 dollar per jaar voor de rechten. De 'arme studenten' hebben daarop besloten te stoppen met hun software.

Een ander project, Blade Enc, wist het probleem te omzeilen door alleen de broncode van het programma ter download aan te bieden. Dat is slechts een blauwdruk voor het product, en daarvoor geldt volgens een woordvoerder van Blade Enc het patent van Fraunhofer en Thomson niet.

Deze partijen kunnen wellicht terecht bij Ogg Vorbis, het open-source alternatief voor mp3. Ogg Vorbis maakte een week geleden bekend de betafase ontgroeid te zijn met de lancering van release candidate 1.0. De ontwikkelaars hopen met de uitbreng ondersteuning te krijgen van producenten van mp3-spelers. Tot nu toe is de software niet te gebruiken op dergelijke apparaten, wat een doorbraak ernstig belemmert.