Vorige week liet Microsoft-medewerker Chris Flores weten dat twintig procent van de nieuwe Vista-computers, 64-bits versie van het besturingsprogramma draait. In maart bedroeg dat nog maar drie procent. Flores keek hiervoor naar het besturingssysteem van personen die contact legden met Windows Update.

"Simpelweg gezegd," schrijft Flores, "het gebruik van 64-bit Windows Vista groeit een stuk sneller dan het gebruik van 32-bits Windows Vista." Het percentage 64-bits Vista PC's als onderdeel van alle Vista-PC's is in de afgelopen drie maanden wereldwijd verdubbeld.

Het valt ook Cnet op dat er steeds meer aandacht is voor 64-bits systemen. Amerikaanse computerverkopers adverteren steeds vaker met de techniek: "De folder van de Office Depot vertelde zondag dat de meeste desktops en de helft van de laptops de 64-bits versie van Windows Vista standaard geïnstalleerd hadden staan," aldus Ina Fried. "De mix in Circuit City's folder was vergelijkbaar." Computermaker Gateway maakte al eerder bekend volledig om te schakelen naar de verkoop van 64-bitssytemen.

Redenen

Fried en Microsoft zien twee oorzaken van de groei. Ten eerste dalen de prijzen van intern geheugen steeds verder. Daardoor wordt het aantrekkelijk om meer dan 3GB geheugen te plaatsen in een PC. 32-Bits systemen kunnen alleen niet direct overweg met meer dan die hoeveelheid, terwijl 64-bits systemen er wel profijt van trekken.

De tweede oorzaak is de ontwikkeling van nieuwe 64-bits software. Zo kwam Adobe vorige week met een nieuwe versie van het fotobewerkingsprogramma Lightroom die 64-bits hardware ondersteunt. Ook is er een steeds betere driverondersteuning voor Windows 64-bits. Dat was bij Windows XP nog een belangrijke horde voor de acceptatie van de 64-bits versie.

Verleden en toekomst

Toen AMD in 2003 met de eerste 64-bits processor kwam, claimde AMD-baas Hector Ruiz nog dat "de industrie hongerig naar een nieuwe ronde innovaties" was. Maar ook na de lancering van een 64-bits versie van Windows, bleef brede acceptatie uit.

Maar Microsoft ziet de toekomst rooskleurig in voor zijn 64-bits besturingssysteem. "We verwachten dat zowel de compatibiliteit als de prestaties van de techniek zullen verbeteren," schrijft Flores. "Ook liggen er meer 64-bits programma's in het verschiet. Die zullen de prestaties en de gebruikerservaring aanzienlijk verbeteren."