Je zal ze vast wel gehoord hebben, de verhalen van mensen die met een investering van een paar tientjes inmiddels miljonair zijn geworden. Het lijkt allemaal zo makkelijk, maak een wallet aan, schrijf je in bij een exchange, koop een handjevol munten, wacht tot deze in waarde stijgen en verkoop ze daarna weer.

Hoewel dit eigenlijk niet de insteek is, is dit wel de manier waarop de gemiddelde persoon te werk gaat. Dat is waarschijnlijk waarom handelen in cryptovaluta door sommigen ook wel wordt gezien als aandelenhandel (wat het niet is, al zijn er wel wat overeenkomsten).

Naast alle jubelverhalen van mensen die nu in het geld zwemmen passeren ook regelmatig horrorverhalen de revue. Mensen die het wachtwoord van hun wallet zijn vergeten of hun harde schijf met Bitcoins hebben weggegooid, gebruikers die hun, bij exchanges gestalde, cryptovaluta kwijtraakten door hacks en diefstal (denk aan Mt. Gox, Youbit, Bitstamp en recentelijk Coincheck). Of gebruikers die de waarde van hun favoriete coin zagen verdampen om wat voor reden dan ook.

Dit soort verhalen zouden gebruikers wat voorzichtiger en argwanender moeten maken, maar de gedachte snel veel geld te kunnen verdienen, zorgt ervoor dat mensen risico blijven nemen en zonder zich in te lezen "investeren" in een virtuele munt waar zij niks vanaf weten. Hier maken criminelen maar al te graag gebruik van. Wij haalden eerder al enkele voorbeelden aan van cryptomunten die eigenlijk geen cryptomunten zijn, maar lokkertjes om gebruikers malware te laten downloaden en zo hun computers te besmetten en (andere) wallets te laten legen.

Maar er zijn nog meer manieren waarop criminelen geld uit de (virtuele) zakken van slachtoffers kunnen kloppen zonder ze te besmetten. Het is tegenwoordig erg makkelijk een eigen virtuele munt op te richten. Dankzij tools/websites als Coingen (inmiddels offline), Cryptolife, Walletbuilders, Build-a-Coin, Cryptonetstarter en Coincreator kan je met zeer weinig blockchain-kennis een eigen virtuele munt bouwen en inzetten.

Coins die via deze diensten worden gegenereerd zijn gebaseerd op bestaande valuta en blockchains, je zal dus wel met een goed verhaal moeten komen om gebruikers te overtuigen te investeren. Daarnaast moet je ook exchanges zo ver krijgen jouw munt op te nemen in hun portfolio. Dat laatste is niet eens per se nodig om geld te kunnen verdienen met jouw munt. Het kan een goede, legitieme manier zijn om geld te verdienen, maar deze weg kan ook worden misbruikt om snel rijk te worden en er met de buit vandoor te gaan. Wij bespreken vandaag enkele voorbeelden van oplichters die met hun munt bakken met geld hebben verdiend over de ruggen van (gierige?) investeerders.

Aiden (ADN)

De oplichters achter deze munt hebben de blockchain van LiteCoin gekloond, wat parameters gewijzigd en het als een totaal nieuwe munt uitgebracht met de belofte dat deze geoptimaliseerd was voor het minen via de GPU. De criminelen achter deze munt promootten de munt op verschillende fora en gaven slachtoffers de mogelijkheid deze coins van tevoren om te ruilen voor Bitcoins. Daarnaast kreeg hij de mensen achter de Poloniex-exchange zo ver de munt op te laten nemen in hun portfolio waardoor geïnteresseerden de munt konden kopen.

"Ik heb zoveel Bitcoins verdiend met deze shitcoin dat het niet eens meer grappig is," liet de oplichter later op verschillende plekken weten. Het is niet bekend hoeveel geld slachtoffers hebben verloren.

Bitcoin Platinum (BTP)

Een klassiek voorbeeld van marktmanipulatie. Bitcoin Platinum was een onofficiële fork van Bitcoin gemaakt door enkele Koreaanse studenten. Het team schreeuwde van de daken hoe geweldig hun coin was en beloofden dat er enkele prachtige aankondigingen aan zaten te komen. De Bitcoinprijs steeg ondertussen gestaag en Bitcoin Platinum steeg net zo hard mee. Gebruikers raakten geïnteresseerd in de munt en kochten massaal in wat de prijs nog verder omhoog dreef.

De studenten verkochten snel hun domein en alle andere assets en verklaarden dat dit niets meer was dan een "Pump & Dump scheme". Alle ontwikkelingen rondom de munt werden stilgelegd en gebruikers bleven achter met een praktisch waardeloze munt.

VisaCoin(VISA/VCX)

Sommige oplichters proberen zieltjes te winnen door misbruik te maken van bekende (merk)namen. De oplichters achter de VisaCoin deden alsof hun startup en bijbehorende cryptomunt werd gesteund door creditcardbedrijf VISA (wat zij later op het Bitcointalk-forum weer ontkrachtten).

Tijdens de ICO konden gebruikers de munt aanschaffen voor Bitcoins. Ondertussen had VISA lucht gekregen van deze cryptomunt en stuurde een cease and desist-brief om de praktijken rondom de munt te stoppen. De website ging op zwart en de oprichters verdwenen met de noorderzon. De 135 Bitcoins die het bedrijf heeft ontvangen van investeerders zijn tot op de dag van vandaag nog steeds spoorloos.

Naast de VisaCoin (VISA) blijkt er nog een andere VisaCoin (VCX) te bestaan. Het is niet duidelijk of het hier om dezelfde oprichters gaat, het is in elk geval zeker dat het officiële creditcardbedrijf hier ook niets mee te maken heeft. VisaCoin (VCX) lijkt niet alleen een cryptomunt te zijn, maar onderdeel van een compleet leenplatform.

De naam is inmiddels gewijzigd naar VCXCoin en de originele Visacoin-websites zijn offline gehaald. De nieuwe website is nog wel online, maar de white paper en YouTube-video's zijn niet langer te vinden. Op verschillende websites wordt gewaarschuwd vooral niet in zee te gaan met dit bedrijf en noemt de ICO niets meer dan een Ponzi-scheme. Het is niet duidelijk hoeveel geld er tot nu toe is geïnvesteerd in deze munt.

BitConnect (BCC)

En nu wij het toch over Ponzi-achtige leenplatformen hebben, je zal de afgelopen weken vast wel gehoord hebben van Bitconnect. Dit platform gaf gebruikers de mogelijkheid Bitcoins uit te lenen. Al deze coins zouden in een depot worden gestopt en de rentes die daar bovenop kwamen zouden worden uitgekeerd. Daarnaast werden gebruikers ook beloond als zij zelf nieuwe leden lieten investeren in het platform en de bijbehorende eigen cryptomunt, de BitConnect Coin.

Helaas bleek dat de mensen achter BitConnect vooral bezig waren de winstuitkering van bestaande investeerders te betalen met geld van nieuwe investeerders. Het bedrijf ontving verschillende cease-and-desist-brieven van Amerikaanse toezichthouders omdat "het bedrijf vereist dat personen van Bitcoin gebruik maken om in verschillende BitConnect-programma's te investeren. Investeerders moeten BCC aanschaffen en ter beschikking stellen aan een BitConnect Trading bot om maximale opbrengsten van 40 procent te genereren."

Alle argwaan en brieven van toezichthouders zorgden ervoor dat het bedrijf uiteindelijk de handdoek in de ring gooide. Daarnaast werd het bedrijf ook nog geplaagd door enkele grote DDoS-aanvallen. "Deze verstoringen maken het platform onstabiel en zorgen voor paniek binnen de community."

Ondertussen kelderde de waarde van de BitConnect-munt van 320 dollar naar 16 dollar waardoor veel investeerders hun geld in rook op zagen gaan. De munt is nog wel actief, maar het vertrouwen is helemaal weg. De website, bijbehorende exchange, social media -uitlatingen en YouTube-video's zijn allemaal verwijderd.

One Coin (OC)

Het team achter deze virtuele munt maakten het zichzelf wel heel erg makkelijk. De munt werd "opgericht" in 2014 en investeerders konden van tevoren voor grote bedragen verschillende coins en educatiepakketten kopen voordat deze officieel op de markt zou komen. Sommige pakketten wisselden voor duizenden dollars van eigenaar.

Achteraf bleek de coin helemaal niet te bestaan en was er ook geen blockchain. De coin was daarom, ondanks alle beweringen, nooit te vinden op een exchange, behalve op een eigen private exchange waar gebruikers alleen bij konden als zij genoeg hadden geïnvesteerd in de munt. De private exchange werd een jaar geleden offline gehaald en de bedrijven achter de coin werden binnengevallen en de eigenaren aangeklaagd.

Het is niet duidelijk of investeerders hun geld ooit nog terug gaan zien.

PonziCoin (SEC)

Er zijn meerdere oplichters die onder deze naam een cryptomunt op de markt hebben geprobeerd te brengen, maar de huidige groep schuift al helemaal niet onder stoelen of banken dat het de boel probeert te tillen. "'s wereld's eerste legitieme Ponzi-scheme" is de slogan.

Het is de bedoeling dat gebruikers PonziCoins kopen met Ether. Elke keer als er 100 tokens zijn verkocht verdubbelt het smart contract de huidige prijs. Vervolgens moeten investeerders vrienden, collega's en familieleden zo ver krijgen om te investeren in de munt om de waarde zo snel mogelijk op te laten pompen.

Dit zijn natuurlijk typische manieren waarop Ponzifraude werkt, de ontwikkelaar van deze munt is zich daar terdege van bewust en legt in de faq dan ook uit dat dit een scam is "net als 99 procent van alle andere ICO's, wij zijn er alleen transparant over." Op de vraag of de website veilig is wordt geantwoord dat zij gebruik maken van dezelfde beveiligingsmaatregelen als Equifax.

Ook geeft de maker toe dat er al 200 PonziCoins zijn gepremined "voor testdoeleinden en omdat ik van geld houd".

Ondanks dat deze website en bijbehorende blockchain overduidelijk zijn opgezet als grap, bleken er alsnog duizenden mensen te zijn die de coins kochten. "Het is behoorlijk uit de hand gelopen en ik bied mijn excuses aan. Ik zal niet langer PonziCoins verkopen via deze site omdat het een grap was. Ik kan het contract niet ontbinden maar zal ook de coins die ik in mijn bezit heb niet verkopen."

Een heel overtuigende whitepaper