Politici buitelen over elkaar om met ferme taal nieuwe maatregelen aan te kondigen die onze vrije Westerse samenleving moeten beschermen tegen kwaadwillenden onder ons of van buitenaf. In Brussel wordt al gemaand om in het kader van de bescherming van de vrije meningsuiting daarin niet passende meningen te bannen van het internet en dat wij met zijn allen Whatsapp gebruiken om elkaar versleuteld gelukkig nieuwjaar te wensen schiet de Britse premier Cameron weer in het verkeerde keelgat.

Gelukkig hebben wij Ome Ivo. Onze minister kennende broedt hij al op verdere maatregelen die onze vrije Nederlandse cultuur moeten vrijwaren van al te veel vrijheden en dus komen wij alvast met Ivo's wensenlijstje.

1. Weg met de versleuteling

Een inkoppertje na een voorzet vanaf de andere kant van Het Kanaal. We hebben immers al de verplichting voor verdachten om mee te werken aan de eigen veroordeling door te zorgen dat de politie in het onderzoek vrijelijk in je data kan neuzen. Die ontsleutelverplichting houdt in dat je de rechercheurs de wachtwoorden moet geven waarmee je je PC, telefoon en mappen op je computer hebt beveiligd.

Dan is het een kleine stap naar het verder criminaliseren van versleuteling. Dat mag dus niet meer en dus wordt Whatsapp en andere apps die versleutelde communicatie aanbieden gewoon verboden. Zeker als de aanbieders (in dit geval Facebook) niet bij machte zijn stiekem een overheidsachterdeurtje in te bouwen.

Op de volgende pagina: Meer aftappen en de Balkanisering van Nederland.

2. Aftappen van webbedrijven

De bewaarplicht is natuurlijk helemaal top, maar wel beperkt. Het gaat alleen maar om metadata en dan ook nog eens over oudere gegevens. Internetaanbieders kunnen dat natuurlijk veel beter. Laten ze al onze sessies opslaan in een grote database en eens per dag even over de heg kieperen bij het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Of beter: waarom gewoon niet een realtime-verbinding met alle servers van de internetbedrijven? Kan het ministerie via een koppeling op basis van zoekwoorden live meekijken en direct ingrijpen als er aanleiding toe is. (Zie ook tip 6.)

3. The Great Dutch FireDike

Kijk, we zijn natuurlijk het meest veilig als we Ons Eigen Internet steviger gaan bewaken. Richt de dijken op en versterk de dijkbewaking! Ivo wil natuurlijk onze tere Hollandse zieltjes niet blootstellen aan alle kwalijke invloeden vanuit het Boze Buitenland.

Een betere controle aan de (internet)grenzen is dus geboden, met heldere richtlijnen wat wel en wat niet ons land binnen mag komen. En uit natuurlijk, hoewel de directe aftap (zie punt 2) dergelijke illegale grensoverschrijdingen al redelijk in de knop kunnen breken. Maar wat zou Ivo een betere nachtrust geven dan een mooie grensfilter tegen de haatpreken van al die jihadisten?

Op de volgende pagina: Verplicht internetpaspoort en de Moeder aller Databases.

4. Verplicht internetpaspoort

Om het juiste burgermansgebruik van het internet te bevorderen dienen we uiteraard wel volledig niet-anoniem het web op te gaan. Want privacy, daar waakt de Staat wel over, dat hoeven we zelf natuurlijk niet te doen (zie ook punt 1). Het internetpaspoort blijft niet sluimeren in de gedachten van Ome Ivo, want het komt eraan: de eID.

Die elektronische identiteit dat de brakke DigiD kan vervangen, kan voor meer worden gebruikt dan alleen het contact met de overheid. Drank kopen op het internet bijvoorbeeld. Zo wordt je flesje wijn keurig geregistreerd naast je te betalen inkomstenbelasting, je aanvraag voor je dakkapel en je webbezoek aan Ansar Al Haqq.

5. Totale koppeling van alle databases

Kijk, dat je geld overmaakt aan datzelfde Ansar Al Haqq of de wittemutsenclan achter de NRA, dat mag natuurlijk niet ongemerkt voorbijgaan.

Dus wordt voor de zekerheid je bankrekening bij de ABN gekoppeld aan je belastinggegevens, de kentekendatabase van de RWD, de basisregistratie personen bij de gemeente, de (jeugd)zorgdatabases bij diezelfde gemeente, alle databases van de (ziektekosten)verzekeraars, de database van de Wehkamp, Zalando en Albert, de belgegevensdatabase van KPN, de uitleendatabase van de bieb, de reisgegevens via de KLM en NS en niet te vergeten en je social media-accounts.

En laten we dat nu maar voor de volledige veiligheid van ons allen live gaan monitoren, nadat Ome Ivo eerst natuurlijk wat risicoprofielen heeft gedestilleerd uit onze voorkeuren en gedrag.

Op de volgende pagina: Ivo's Meningenpolitie en overal camera's.

6. De meningenpolitie.

Kijk, vrijheid van meningsuiting is een groot goed, maar er is een grens aan wat we kunnen zeggen. Vindt Ivo. Dat opsporen van ongewenste meningen is nogal tijdrovend en vaak kost het nogal wat moeite om die meningen achteraf te bestrijden met verdachtmakingen en intimidatie.

Beter is dus dat mensen na het inloggen via hun internetpaspoort bij een real-time gemonitorde internetprovider gevolgd worden door een bot van de meningenpolitie. Op het moment dat het gevaar dreigt dat iemand daadwerkelijk een mening gaat verkondigen, wordt dat gewogen door de bot en als veilig/twijfelachtig/verdacht aangemerkt. Bij drie maal het rode alarm (verdacht) schakelt de bot de NCTV in.

7. Camera's Galore!

Kijk, het was dus helemaal geen slecht idee van de politie in de regio Veenendaal om camera's neer te laten hangen in bouwmarkten om stoute inbrekersspullenkopers op heterdaad te betrappen. Jammer, voor Ivo dan, is dat dat zoveel ophef gaf dat veel van de deelnemende bouwmarkten al snel afzag van verdere deelname.

Niettemin, zo zal op het ministerie worden gedacht, is het basisidee wel top en verdient het bredere navolging. Dus naast het filmen van alle aankopen in bouwmarkten voortaan camera's bij de ingangen van moskee's, langs de wegen, bij de tuincentra (vanwege het gevaarlijke kunstmest), ziekenhuizen, gemeenten, bibliotheken, theaters, autoverhuurbedrijven en stations.

O wacht. Die zijn er al!

En toen werd Ivo wakker.