Er woeden op dit moment grote oorlogen op 't internet. Fora staan er vol mee en talloze YouTube comments lijken door te gaan tot het oneindige. Zelfs op straat of op kantoor vang je nog wel eens een discussie op en tegenwoordig vallen er zelfs doden en gewonden.

Zelfs in de (Amerikaanse) dating-community komt fanboyisme voor. Net als politieke en religieuze stromingen lijken mensen de laatste tijd steeds grover, directer en agressiever te worden. Tijd om de lopende flamewars even te benoemen. Ja, we hebben het weer over fanboyisme.

Je zou denken dat wijsheid met de jaren komt en oude discussies uiteindelijk zullen verstommen. Niets is minder waar. Als je op de juiste fora zit of in een nostalgische bui een youtube filmpje bekijkt over techniek van weleer, kan je er donder op zeggen dat er vervolgens nog steeds een stevige discussie plaatsvindt onder het filmpje of de forumthread. Hier zijn de meest opvallende fanboy-oorlogen die nog steeds doorwoeden:

1: Pc vs Mac

"I'm a Mac, I'm a PC" De kans is groot dat je het begin van deze conversatie herkent als het begin van de reclamecampagne van Apple. In deze spotjes werd de pc (in combinatie met Windows) neergehaald en Apple's computer als makkelijke, gebruiksvriendelijke tegenhanger neergezet. Het aantal Mac-gebruikers is jarenlang ontzettend laag geweest maar de verhitte discussies werden er niet minder om. Met de komst van de iPhone werden de discussies heviger dan ooit, mede doordat Apple's computers ook populairder werden.

2: Pc vs Consoles

Ja, de pc heeft het zwaar te verduren. Dit ecosysteem komt terug in meerdere fanboy-oorlogen. Pc en Mac-eigenaren gaan dan niet graag door één deur, maar als het op gamen aankomt lopen de twee groepen hand in hand. Pc en Mac-gebruikers worden op één hoop gegooid door console-gamers.

Hoewel fabrikanten zich afzijdig houden, worden zij toch vaak betrokken in deze flamewar. Als een spel eerst uit komt op spelcomputers, dan is de fabrikant partijdig en heeft de maker een hekel aan pc-gamers en als een game eerder op de pc uit komt, heeft de fabrikant een hekel aan consolse. Daarnaast wordt gamen op de pc gezien als iets wat niet gebruiksvriendelijk is.

Gebruikers zouden altijd moeten worstelen met patches, drivers en dure hardware (onderdelen) terwijl console-eigenaren moeten worstelen met lage resoluties, lage framefrates en beperkingen. Dat is een van de redenen dat pc-gamers zichzelf suprieur achten. De meme "PC Masterrace" is een running gag die pc-gamers ziet als het superieure ras en console-gamers ziet als zielige, zwakke boeren.

3: Amiga vs Atari

Als we nog iets verder terug gaan in de tijd kom je uit bij twee andere grootmachten die ooit hebben geregeerd in (home)computer land. Commodore deed het erg goed met z'n Amiga-computers en ook Atari wist met z'n ST een groot deel van de taart te pakken.

De discussies over welke beter was, waren dan ook niet mals. Destijds, op computerclubs, vlogen de specs, voorbeelden en grafische vergelijkingen over en weer. Spellen werden naast elkaar gelegd en "sceners" lieten in hun demo's doorschemeren waarom "hun" computer de beste was. Inmiddels zijn we in een andere eeuw beland. Veel van de games en demos zijn online te vinden in de vorm van disk images of videos op youtube. Uiteraard wordt er in de comments, op fora en onder youtube videos nog steeds even hard gediscussieerd welke computer uiteindelijk de beste was.

De actie begint vanaf de dertigste seconde...

4: Windows vs Linux

Tja, waar moet je beginnen met deze discussie? Er zijn zoveel verschillende insteken dat dit meerdere artikelen op zichzelf kunnen worden. Gebruiksvriendelijke gui's tegenover commandline-ellende (al jaren niet meer relevant maar nog steeds een argument dat steevast boven komt drijven). Open source tegenover closed source, ondersteuning, fud, stabiliteit, noem het maar op.

Niet alleen gebruikers slaan elkaar (verbaal) de hersens in, ook bedrijven gooien graag olie op het vuur door in campagnes de ander met de grond gelijk te maken of publiekelijk de ander zwart te maken. Wie herinnert zich niet de gewaagde uitspraak van Steve Ballmer waarin hij Linux vergeleek met een kankergezwel? Hoewel Microsoft vandaag de dag een stuk milder staat tegenover GNU/Linux zijn de discussies er niet minder om.

5: SEGA vs Nintendo

Ok, technisch gezien heeft deze oorlog niet zoveel te maken met IT, maar het was wel één van de meest iconische, grootste fanboy-oorlogen van weleer. Bovendien is de kans behoorlijk groot dat veel IT'ers van nu ooit in aanraking zijn gekomen met deze oorlog. In het 16-bit tijdperk kon je als kind kiezen voor de Super Nintendo of de Megadrive van SEGA (die in Amerika de naam Genesis had).

De fanboy-oorlogen op het schoolplein en in de klas waren niet mals. SEGA en Nintendo speelden hier gretig op in en gooiden, vooral in Amerika, olie op het vuur in hun reclamespotjes. Termen als : "Genesis does, what Nintendon't" van SEGA en "Nintendo is what Genesisn't" van Nintendo passeerden de revue en in alle campagnes daaromheen kraakten de twee consolegiganten elkaar af. Deze oorlog bracht de term "Console wars" voort, die vandaag de dag nog steeds gebezigd wordt. Graphics, geluid en exclusieve games waren de grootste argumenten, argumenten die je nog steeds terugziet in fora en (youtube)comments. De console-oorlog woedt nog steeds voort. Alleen hebben Microsoft en Sony inmiddels het stokje overgenomen.

6: iOS vs Android

Waar te beginnen? Apple heeft veel losgemaakt in de wereld van de smartphones. Google volgde al snel met Android en beide hebben inmiddels een flinke fanbase opgebouwd. Niet alleen zorgt dat voor flink wat discussies op fora, in real-life en comments, er vallen zelfs gewonden. Veiligheid, gebruiksvriendelijkheid, openheid, specs en exclusieve apps worden het meest als argumenten afgevuurd. Ook bedrijven mengen zich in het gevecht. Hoewel Apple's toon wat is gematigd in vergelijking met de desktop-campagnes, kan je hier en daar toch een kleine sneer bespeuren.

Google houdt zich verder afzijdig wat de snerende commercials betreft, maar andere Android-fabrikanten willen nog wel eens uithalen naar Apple.

7: Vi(m) vs Emacs

Ah, de Editor war. Een oorlog die zich vooral afspeelt in de hacker- en free software-wereld. Welke tekst editor is de beste? Ook in deze oorlog werd er geschermd met specs, al sloegen die vooral op de hoeveelheid geheugen die beide programma's gebruiken. Daarnaast wordt er vooral gegooid met toetscombinaties, compatibiliteit, lettertype-ondersteuning en navigatie. Voor de rest zijn het vooral steken onder water. Een veelgehoord argument tegen Vi is dat het vooral veel piept en alles sloopt terwijl Emacs werd gepakt op z'n, destijds, hoge geheugengebruik met acroniem-grapjes als: "Eight Megabytes And Constantly Swapping" of "EMACS Makes Any Computer Slow." En dan hebben we het nog niet eens gehad over het Emacs kerkgenootschap.

Veel van deze argumenten zijn niet echt meer relevant aangezien de gemiddelde computer vandaag de dag meer dan genoeg geheugen heeft, maar als je de juiste fora bezoekt, zal je nog steeds hier en daar wat pesterijtjes vinden. Uiteindelijk maakt het allemaal niet uit. We weten allemaal dat ED de enige echte, allerbeste standaard-editor is die er bestaat ;)