In plaats daarvan zijn wearables voor het overgrote deel armbanden of horloges, die hartslagritme en lichaamsbeweging monitoren. De meeste die verkocht worden komen van Fitbit, Apple, Xiaomi, Garmin en Samsung - allemaal apparaten die hartslag en lichaamsbeweging meten voor om de pols. De horloges hebben vier problemen waar we het maar weinig over hebben:

1. Je kunt er maar eentje dragen. Als je neigt naar een smartwatch, heb je er al eentje. Dus je pols is bezet en al die honderden andere smartwatches zijn voor jou als consument irrelevant.

2. Biometrische polsmeting werkt niet zo goed. De meestbejubelde feature is harstslagmeting. Een onderzoek van JAMA Cardiology wees uit dat de Apple Watch het nauwkeurigst is en zelfs die had een accuratesse van ongeveer 90 procent. Anderen kwamen volgens het rapport aan de lage kant van tussen 90 en 80 procent uit. (Geen enkel horloge komt in de buurt van de nauwkeurigheid van een borstband, die de elektrische activiteit van het hart meet in plaats van veranderingen in de bloedsomloop in de pols. Dat belooft een mooie toekomst voor bh's die hartslag meten.)

3. Fitness-trackers geven sport geen impuls. Het idee om biometrie te gebruiken om sportief gedrag te stimuleren werkt waarschijnlijk niet voor de meeste gebruikers. Neem afvallen. Een twee jaar durend onderzoek van de University of Pittsburgh zette honderden mensen op een gedragsveranderend afvalprogramma. De helft kreeg een fitness-wearable. De helft zonder gadget verloor meer gewicht. (Ik vermoed dat met het volgen van je sportactiviteit je juist sneller denkt dat je actiever bent.)

4. Mensen verliezen hun interesse in fitness-gadgets. Volgens onderzoek van Endeavour Partners belandt meer dan de helft van de fitness-wearables in een la (PDF).

Ik verwacht dat de situatie de komende jaren verbetert met de komst van smartglasses en hearables. Ondanks de evidente problemen met de smartwatch, krijgen deze de meeste aandacht en worden ze het best verkocht. Maar hoe zit het met de mensen onder ons die niet geïnteresseerd zijn in (nog) een slim horloge en onze hartslag al in kaart brengen met een gadget? Zijn er nog andere wearables die iets interessants kunnen leveren naast biometrische metingen?

Het antwoord is: ja! We duiken in de wereld van wearables waar je nooit van hoort en die niet om je pols, op je gezicht of in je oren gaan en die niet primair zijn voor het verzamelen van biometrische gegevens.

Hierna: Als eerste alarmknoppen en slimme buttons.

1. Kettinghanger

Een Indiaase startup maakt slimme luxueus lijkende juwelen, in Europa heeft Leaf Wearables een slim kettinghangertje en een slimme sleutelbos op de markt gebracht voor een paar tientjes. Ze bevatten een nepjuweel waar je twee keer in knijpt om een SOS-waarschuwing naar gedefinieerde contacten te sturen met je gps-locatie. Je kunt ook je locaties over een bepaalde periode in kaart brengen. Op je telefoon zie je de dichtstbijzijnde ziekenhuizen en politiebureau's. De accu gaat een week mee.

2. Draagbare alarmknop

De Wearsafe Tag is een draagbare alarmknop. Je contacten worden verwittigd en in een chatroom gezet. Via Bluetooth verbindt het apparaat naar je smartphone. Door op een grote knop te drukken, stuur je een waarschuwing met je locatie naar een netwerk van vrienden en/of familie. Het streamt daarbij ook geluid dat de Tag opneemt, zodat de verwittigde hulptroepen ook kunnen horen wat er aan de hand is.

Houd er rekening mee dat geluid constant wordt opgenomen, daar de opname 'begint' zestig seconden voordat je de knop indrukt. Opgeroepen contacten komen bij elkaar in een dedicated chatroom, zodat ze samen kunnen beslissen wat er gedaan moet worden. De Wearsafe Tag is in de VS gratis (voor ons kost de eerste investering al 20 dollar) en er is een abonnement van vijf dollar per maand aan gekoppeld.

3. Slimme button

Een Zweedse startup maakt met crowdfunding een product dat in feite een slimme button voor 69 dollar is. Het schermpje van 300 x 300 brengt jouw boodschap naar de wereld over met afbeeldingen, zelfs bewegende beelden, via een iOS of Android-app. Je kunt woorden gebruiken, een gifje of een foto. gebruik het bijvoorbeeld als een naambordje - makkelijker om vreemden te ontmoeten - of om je steun voor een doel uit te spreken. Er komt ook een PinOS-platform en SDK dit jaar, zodat ontwikkelaars er meer mee kunnen doen. De fysieke gadget verschijnt in februari op de markt.

Op de volgende pagina: Opname-apparatuur op je lichaam en een slimme walkie-talkie.

4. Slimme recorder

Deze hanger kun je dragen als armband, aan een sleutelhanger of als clip-on. Door op de knop te drukken of door met je vingers te knippen kun je memo's opnemen die automatisch naar tekst moeten worden omgezet volgens het bedrijf Senstone. Hij verbindt naar een app, maar werkt ook als je de telefoon niet bij je hebt. Hij kan tot twee uur van je gebazel opnemen en de opname wordt verzonden zodra de telefoon binnen bereik is. In het voorjaar moet de wearable op de markt verschijnen.

5. Spraakberichtspeld

Een soortgelijk apparaat komt van Orion Labs. Mara in plaats van op te nemen, stuurt de Onyx je spraakbericht door naar iemand anders. Als je uitgesproken bent en de knop loslaat, kan de ontvanger antwoorden - net als een walkie-talkie. De Onyx bestaat al een paar jaar, maar krijgt binnenkort Alexa-functionaliteit (de slimme assistent van Amazon), wat het apparaat opnieuw in de belangstelling brengt. Momenteel is het apparaat officieel alleen in Noord-Amerika te kopen, maar hij werkt in principe overal.

Op de laatste pagina onder meer: een voetbalwedstrijd meebeleven thuis met een haptisch shirt.

6. Slimme jas

Toen Google Motorola verkocht, hield het de onderzoeksgroep ATAP achter de hand en een van diens opvallende initiatieven is Project Jacquard, waarbij slimme sensoren direct in stof verweefd worden. Het eerste product daarvan is deze jas die volgend jaar op de markt moet verschijnen. De jas zou bijvoorbeeld handig zijn voor fietsers, die navigatie op de smartphone in de binnenzak hebben zitten en via de mouw de app bedienen.

De mouw doet namelijk dienst als touch-controller voor je smartphone. Een usb-tag klikt op de jas om te communiceren met je telefoon, waardoor je met de mouw apps en andere interface-elementen van de telefoon kunt bedienen. Fabrikant Levi's belooft dat de slimme jas ongeveer evenveel gaat kosten als zijn 'domme' jassen, waarschijnlijk minder dan 185 euro.

7. Haptisch shirt

Het Australische bedrijf Wearable Experiments maakt een t-shirt voor fans van voetbal die de dragen haptische feedback geeft bij het kijken naar een voetbalwedstrijd. Je kunt zo de hartslag van bepaalde spelers voelen of de impact van een tackle meevoelen, om zo de spelervaring naar de huiskamer te brengen. Bij een doelpunt voel je de trilling van een luid publiek.

Dit zijn maar een paar van de honderden wearables die de komende tijd op de markt komen. Het mooiste is misschien nog wel dat ze niet om sport-tracken gaan en iets heel anders toevoegen dan de gadget die je mogelijk nu hebt.