Naast het reguliere verkeer (geen stoplichten), openbaar vervoer en luchthaven Schiphol is ook het internetverkeer flink getroffen, zo blijkt uit de cijfers. Verder gingen websites plat, servers offline en zijn telefooncentrales enige tijd onbereikbaar.

De oorzaak is ontstaan op het hoogspanningsnet, meldt netbeheerder Liander. De oorzaak ligt vermoedelijk bij Tennet, de beheerder van het hoogspanningsnet. Zij beheren alle hoogspanningslijnen boven de grond vanaf 110.000 volt. Het probleem ligt bij een station in Diemen.

Dit is geen geringe storing. Zoveel is duidelijk. De IT-gevolgen op een rij.

1. Internetgebruik

Allereerst daalde het internetgebruik abrupt. Dat blijkt wel uit de statistieken van het grootste internetknooppunt in Nederland, de AMS-IX.

2. Providers

Met uitzondering van XS4ALL, dat netjes bericht geeft van tijdelijke problemen met servers, melden de isp's geen grote problemen.

3. Hosters

Noodaggregaten slaan in het hele gebied aan, ook voor hostingbedrijven. Zij zijn goed voorbereid op dit soort omstandigheden.

4. Websites

Desondanks hebben verschillende sites last van de grote stroomstoring, waaronder de NPO die laat weten dat zijn mobiele apps en Uitzending Gemist offline gingen.

5. Mobiel internet

De zendmasten gaan nog wel een aantal uren door in dit soort noodsituaties. Zo laat T-Mobile aan NuTech weten dat hun zendmasten het op aggregaat zo'n 3 tot 4 uur volhouden. Toch werkte vanmorgen 70 procent van de masten van T-Mobile niet meer in deze regio. Gelukkig is er noodstroom, het blijft immers voor velen een eerste levensbehoefte.[/strong]

6. Luchtalarm

Dan het binnenkort uitgefaseerde luchtalarm. De overheid denkt dat het luchtalarm weg kan en we voortaan kunnen vertrouwen op meldingen via NL-Alert en social media. Is dat ook zo?

7. Supercomputers

Ook het Science Park in Amsterdam werd getroffen, maar datacentra kunnen veelal verder draaien op stroom dat wordt geleverd door dieselgeneratoren. Die kunnen een storing enige uren opvangen, daarna krijgen ook supercomputers problemen.

De supercomputers van SURFsara op het Science Park bleven overigens gewoon draaien. 'Op miraculeuze wijze', lacht een woordvoerder, want de diesel-aggregaten hoefden niets te doen. Bij een spanningsdip treedt de noodvoorziening in werking en kan de generator met de beschikbare diesel het datacenter zes uur lang in de lucht houden.


Tot slot nog twee tips voor iedereen die zonder stroom zit: Volg Tennet voor de laatste ontwikkelingen: En gebruik je gezond verstand!