Naar verluidt werkt Samsung aan een opvouwbare telefoon met de werktitel Winner. Het is een van de vele producten de laatste tijd die werken aan flexibele schermen of een tweede scherm die uitklapt om het hoofdscherm te vergroten. Interesse in opvouwbare toestellen is al een decennium aan het opbouwen en we zagen al prototypes op CES bijna tien jaar geleden. Inmiddels hebben we zelfs modellen in de praktijk gezien en daar worden we nou niet zo enthousiast van.

Maximum schermruimte bereikt

De interesse van fabrikanten lijkt deels gebaseerd op de moeite om zich te onderscheiden in een ware oceaan van soortgelijke zwarte plakken, maar daarnaast wordt er al zo lang er smartphones zijn gezocht naar een manier om gebruikers meer schermruimte te geven zonder iets te leveren dat niet meer in de broekzak past. Nu we zero-bezel en peak-notch bereiken is de sector op zoek naar iets nieuws.

De opvouwbare en dubbele schermen klinken fantastisch in theorie, maar in de praktijk zal het mensen teleurstellen. Laten we om een beeld te schetsen eens kijken naar wat nu beschikbaar is, wat is aangekondigd en waar de geruchten over gaan. Daarna zullen de 7 redenen waarom ze zullen teleurstellen je waarschijnlijk niet meer verrassen.

De geruchten over Samsungs toestel zijn dat het wellicht Galaxy X of Galaxy F gaat heten en 2000 dollar gaar kosten. Samsung heeft er naar verluidt druk achter gezet om hem af te krijgen, maar zou pas op z'n vroegst in de zomer uitkomen. En Google zou met Samsung werken aan een speciale aanpassing in Android om te schalen op vouwbare schermen.

Nog meer buigbaar

Maar waarschijnlijk is Samsung te laat om de eerste te zijn. Een Amerikaanse startup genaamt Rouyu Technology heeft de FlexPai aangekondigd die je nu kunt voorbestellen en in december moet verschijnen. Uitgevouwen is het zo groot als een 7,8 inch-tablet, oftewel de grootte van een iPad mini. Opgevouwen buigt het scherm om de buitenkant heen. Als je hem openmaakt is er nog een scherm. Het apparaat is te groot voor de meeste broekzakken.

LG zou op consumentenelektronicabeurs CES in januari ook een opvouwbaar scherm willen onthullen. Het is duidelijk dat we niet meer lang hoeven te wachten op deze producten en de eerste apparaten zullen waarschijnlijk vaak gekopieerd worden. Maar buigbaar is niet de enige manier om je meer schermruimte te geven.

Twee schermen

Microsoft is ook geïnteresseerd, zo bleek tien jaar geleden al met het geschrapte Courier-project. Het nieuwe project 'Andromeda' is een tablet-smartphone die je dichtklapt en die ergens de komende twee jaar uit zou moeten komen. En vorige maand publiceerde Microsoft Research een onderzoek naar zijn idee voor een smartphonehoes met tweede scherm.

Het bedrijf bouwde een prototype van een Lumia 640 met een energiezuinig e-ink scherm met een lage resolutie die via Bluetooth informatie kon weergeven van Windows Phone-apps. (Inderdaad, Microsoft werkt hier al zo lang aan dat Windows Phone nog een ding was.) Ook oppert het team het idee van een e-ink touchschermhoes dat functioneert als een toetsenbord.

De onderzoekers merkten iets tekenends op: "Een beperking die gebruikers ter sprake brachten was het monochrome display; consumenten vandaag de dag verwachten full-color. We denken dat we dit in de toekomst kunnen proberen met kleur voor bi-stable schermen."

Andere tweede scherm-toestellen

Een voormalige dochter van het Chinese ZTE, het bedrijf Nubia, staat klaar met een toestel genaamd de Nubia X. Het toestel heeft een tweede kleurenscherm achterop, vooral voor het maken van selfies met de verbeterde camera achterop. De implementatie hiervan ziet er relatief elegant uit, met een scherm dat op lijkt te gaan in de behuizing. Het toestel komt alleen voor de Chinese markt uit.

Maar een vergelijkbaar idee komt van het Australische DigiCase. Dat is een hoes die is uitgerust met een scherm zodat je hoge kwaliteit foto's kunt nemen met de camera achterop terwijl je realtime het resultaat kunt bewonderen. Ook bevat de case een accu om de extra aanslag op de accuduur door het extra scherm op te vangen.

Meer fabrikanten van smartphones en cases zijn dergelijke opties aan het ontwikkelen om een schermweergave op de achterzijde van het toestel te hebben. Daarmee krijgen gebruikers die extra schermruimte die makers nastreven nu de bezel vrijwel is verdwenen. Maar er kleven een paar nadelen aan.

In theorie zijn opvouwbare een dualscreen toestellen fantastisch. Maar de technologie voldoet nog niet aan de verwachtingen. Hier zeven redenen waarom de meerderheid van het publiek niet om zal gaan voor deze eerste generatie-toestellen:

1. Kosten

De prijs van 2000 dollar is veelzeggend. Ook de FlexPai is niet goedkoop. Een extra scherm maakt de kostprijs fors hoger. Normale toestellen zitten al aan de grens van wat een consument bereid is te betalen en vouwbare smartphones duwen nog veel verder voorbij dat maximum. Zelfs voor een scherm op de achterkant ligt de prijs waarschijnlijk te hoog.

2. Accuduur

De grootste energiezuiger op een smartphone is het scherm en een tweede scherm maakt dat issue groter. Dat betekent dat er een véél efficiëntere accu in moet en bij gebrek aan de technologie daarvoor betekent het simpelweg een fysiek grotere accu. Een extra scherm maakt het toestel dikker, maar de grotere accu die nodig is om die schermen van energie te voorzien ook.

3. Schermbeschadiging

Met de technologie van nu, krijgen schermen vouwen en kreukels op het vouwpunt. En bij iedere keer dat je het omvouwt, wordt die plek zwakker en verkort je de levensduur van een heel prijzig apparaat. En als het scherm aan de buitenkant omvouwt, zoals bij de FlexPai, is er een duidelijk kwetsbaar plekje waar geen case-oplossing voor is bedacht. Zelfs het simpelweg neerleggen van het toestel zal de levensduur verkorten.

4. Onelegant design

Opvouwbare schermen, de bekende dualscreen oplossingen met uitzondering van de Nubia X zijn lelijk, onelegant en zien er lomp uit. Maar zelfs het Nubia-toestel gebruikt een lage resolutie-scherm op de achterkant, want niet zo goed is.

5. Grootte en gewicht

Apple maakt toestellen maar dunner en lichter, maar opvouwbare smartphones gaan de tegenovergestelde kant op. Flexibele schermen buigen niet om een vouw, maar hebben een ruimte tussen de twee kanten. Het is onvermijdelijk dat ze dikker zijn dan andere smartphones. De FlexPai past niet eens in de broekzak, en dat is het hele punt van een smartphone: een computer in je broekzak.

6. Gebrek aan apps

Adroid kampt altijd al met een fragmentatieprobleem, flexibele schermen vereisen blijkbaar een aangepast OS en dat betekent vrijwel zeker aangepaste apps die het grotere scherm benutten en schalen naar de dynamische formaten. Het app-ecosysteem zal niet zo fantastisch zijn zolang de vouwbare smartphone een onaantrekkelijk voorstel is en de meerderheid van de kopers wegblijft.

7. Betere alternatieven

Er zijn betere manieren om schermruimte beter te benutten. Neem tablets, die een stuk goedkoper zijn. Telefoons verbinden ook met externe monitoren of tv's. Er zijn voor mensen die nog meer willen tegenwoordig voldoende phablets beschikbaar - vaak de -Plus-modellen van populaire mainstream smartphones.

Wat betreft de selfies is het veel logischer om de camera voorop te optimaliseren dan het is om een tweede scherm te gebruiken zodat je de betere camera kunt gebruiken. Google's nieuwe Pixel 3-lijn laat zien dat een groothoeklens voor selfies interessant is en met AI kun je mooie bokeh-effecten invoegen voor selfies met de camera voorop. Een betere camera voorop is veel kostenefficiënter dan een scherm achterop, het spaart de accu en maakt het apparaat minder zwaar.

Hype stelt teleur

Ongetwijfeld begint de hype nu op gang te komen en de komende jaren gaan we meerdere modellen zien met flexibele schermen of een tweede scherm. Ondanks jarenlange opbouw is de praktische realiteit niet zo aantrekkelijk. Dezelfde techjournalisten die nu enthousiast zijn, zullen de producten in recensies negatief beoordelen.