Samen met Office 2010 lanceert Microsoft halverwege volgend jaar Office Web Apps. Dit gratis kantoorpakket vervangt de Office Live Workspace en biedt straks toegang tot speciale webversies van Word, Powerpoint, Excel en OneNote. Momenteel verkeert de cloudversie van Office in de testfase en her en der duiken de eerste ervaringen op. Is het al mogelijk om te voorspellen of deze stap van Microsoft een succes of flop wordt? Techworld zet een zevental redenen op een rij waarom Office Web Apps het misschien niet gaat redden.

1. Office Web Apps zijn te licht

Microsoft lanceert Office Web Apps niet als alternatief, maar als aanvulling op het normale offline Office-pakket. Dit betekent dat het bedrijf nog altijd het liefst wil dat de software gekocht wordt, omdat de offline-versie een duidelijke meerwaarde biedt. Sommige opties uit de bestaande Office-suite ontbreken eenvoudigweg, waarmee Microsoft zegt: “Wilt u die functionaliteit toch gebruiken, dan moet u ervoor betalen.” Door te kiezen voor een light-versie op het web, biedt het pakket nauwelijks meerwaarde over alternatieven als Google Docs.

2. Office Web Apps bestaan uit een bijeengeraapt zooitje

Randall C. Kennedy van het Amerikaanse Infoworld omschrijft de gang naar het web van Office als een ‘duct tape oplossing’. “Het is een alchemische oplossing bestaande uit CSS, AJAX en slimme opmaaktrucs om Office na te bouwen, maar eigenlijk is het een opvuloplossing. Het is een manier van het bedrijf om te reageren op het populaire Google Apps zonder echt cloud computing te willen omarmen.”

3. Het is een zoethoudertje voor de aandeelhouders

Als Microsoft cloud computing vanaf het prille begin had omarmd, dan was er nu allang al een volledig functionele web-versie van het Office-pakket geweest. Het bedrijf heeft zowel voldoende capaciteit in haar datacenters als de technologische kennis om alle functies naar het web te transporteren, maar Redmond heeft het niet aangedurfd. Wellicht omdat die 16 miljard dollar aan jaarlijkse inkomsten vanuit Office toch ook wel een fijn vertrouwd gevoel geven.

Om Google Docs van de kaart te vegen had het bedrijf kunnen overwegen om een volledig functionele Office Web Apps gratis te maken. Het had de huidige winsten van Office op korte termijn gekannibaliseerd, maar op lange termijn had het in de vorm van dividend veel winst opgeleverd omdat Google uitgeschakeld zou zijn. De huidige opzet van Web Apps is derhalve slechts een halfbakken project om de aandeelhouders tevreden te houden.

4. Een kat in het nauw maakt rare sprongen

Betanews blogger Scott Fulton schreef eerder dat hij verwachtte dat Microsoft Office Web Apps alleen toegankelijk zou maken voor betalende Office 2010-klanten. Dat blijkt niet het geval te zijn, want iedereen met een Live-account kan vanaf de zomer van 2010 gebruik maken van Web Apps. Wat Fulton echter het meeste verbaasde, was dat hij van Microsofts medewerkers zelf had gehoord dat zij waren ingelicht dat Office Web Apps alleen beschikbaar zouden worden voor klanten met Office 2010. De aankondiging van 17 september, namelijk dat Office Web Apps gratis beschikbaar komt, is dus een onverwachte move, ook voor het bedrijf zelf. Het lijkt erop dat Microsoft in verlegenheid is gebracht door het succes van de concurrentie. Als Microsoft nu al de koers wijzigt, zegt dat dan iets over het eigen vertrouwen in het product?

5. Incompatibiliteit met andere browsers

Hoewel Microsoft (voor het eerst in de historie) heeft aangekondigd dat Office Web Apps ook met browsers zal werken buiten Internet Explorer om, (Firefox en Safari werden zelfs genoemd in het persbericht) is het de vraag of deze compatibiliteit wel voor alle onderdelen geldt. Eén van de onderdelen waar Office Web Apps op draait, is Windows Live Skydrive. Dit online opslagmedium biedt voor Web Apps-gebruikers de mogelijkheid om documenten en spreadsheets online op te slaan, zodat later vanaf een andere computer gemakkelijk verder gewerkt kan worden. Het blijkt echter zo te zijn dat Skydrive niet werkt in de Opera-browser, zo meldt de blog Lockergnome. Als het straks zo blijkt te zijn dat Office Web Apps inderdaad niet 100 procent compatible is met andere browsers, dan mag Microsoft ook niet melden dat Web Apps platformonafhankelijk werkt.

6. Voor alle onderdelen bestaan gelauwerde alternatieven

Natuurlijk heeft Google met haar bestaande Docs-omgeving al een sterk alternatief voor Office Web Apps in huis, maar ook andere fabrikanten timmeren hard aan de weg. Zo heeft ThinkFree een compleet kantoorpakket voor het web. Ditzelfde geldt ook voor Ajax13 en Zoho om nog twee bestaande voorbeelden te noemen.

Op het gebied van losse Office-taken, zoals een tekstverwerker, spreadsheet en kalender zijn genoeg goed presterende oplossingen voorhanden. Zo is Writeboard beschikbaar voor tekstverwerking collaboration met meerdere gebruikers en biedt NumSum ontzettend veel spreadsheet zonder geld te vragen voor abonnementskosten. De vraag blijft of Office Web Apps in 2010 al deze almaar groeiende reeks aan alternatieven, waar de kinderziektes inmiddels grotendeels uit zijn, van zich af kan houden.

7. Office gaat WordPerfect achterna

Microsoft heeft lang geleden gekozen voor een kortzichtige PC-visie, waardoor het bedrijf de klik verloren is met de gebruikers die behoefte hebben aan mobiele, apparaatonafhankelijke software. Net zoals WordPerfect jaren geleden veel te lang wachtte met een verfijnde grafische user-interface voor Windows, zo heeft Office ook veel te lang gewacht met de stap naar het wereldwijde web. Mogelijk luidt Office Web Apps voor Microsoft het einde in van een lange Office-hegemonie.

Bron: Techworld