Vandaag spreekt director e-office IBM Petra Stojanovic tijdens het Infoworld Cloud Computing Seminar namens e-office, specialist in procesverbetering, over vendor lock-in bij cloud computing. Niemand wil met handen en voeten aan een cloud-leverancier gebonden zijn, dus geeft ze hierbij alvast een zevental tips.

1. Maak duidelijke afspraken

“Er zijn veel aanbiedingen van gratis cloudoplossingen, denk maar aan Gmail en Panda Antivirus. Weet wel dat dit altijd met de nodige nadelen gepaard gaat. Niet alle bedrijfstoepassingen moet je zomaar in een gratis omgeving plaatsen. Denk eraan dat er nauwelijks voorwaarden zijn om op terug te vallen. Een betaalde oplossing kost weliswaar geld, maar je kunt je dan wel beroepen op een SLA waarin je afspraken kunt vastleggen.”

2. Bedenk een exit-strategie

“Dit punt is misschien wel het belangrijkste aspect als het gaat om vendor lock-in. Bedenk welke data je bij een cloudprovider wilt onderbrengen. Ga ook na welk risico je loopt. Stel: de leverancier valt om, je kunt het niet meer met hem vinden, of er is een andere calamiteit, wat ga je dan met je spullen doen? Ga bij het onderbrengen van data hetzelfde te werk als bij je interne data. Data die intern draait maak je ook niet afhankelijk van een enkele server. Daarbij is het belangrijk na te gaan om welk type data het gaat. Gaat het om zogenaamde generieke data, dan is het gemakkelijk een andere leverancier te kiezen die hetzelfde aan opslag en processingcapaciteit kan bieden. Ben je een specialistisch bedrijf in bijvoorbeeld rubberbanden, dan wordt het een heel ander verhaal. De leverancier die jouw inkoopproces van rubber faciliteert, daar zijn er niet zoveel van. Hoe makkelijk is het dan om te verhuizen? Elke soort data heeft een ander risicoprofiel in de cloud.”

3. Zoek goed gezelschap van andere organisaties

“Kijk naar vergelijkbare organisaties en kijk of die op een vergelijkbare manier omgaan met de keuze voor een cloudleverancier. Als bank zul je niet zo snel kiezen voor een bedrijf dat alleen kleine bedrijven faciliteert en andersom kies je als klein bedrijf niet voor een cloudleverancier die alleen grote bedrijven in de portefeuille heeft en die werkt met miljoenencontracten. In het eerste geval is de kans klein dat de infrastructuur zo is ingericht dat het past bij je bedrijfsproces, en in het laatste geval zul je wellicht een stukje aandacht missen op het moment dat jij een probleem hebt.”

4. Kijk eerst naar je huidige leveranciers

“Vendor lock-in draait voor een gedeelte ook om emotie en vertrouwen. Als je iets in de cloud wilt gaan doen, kun je dat het beste doen met relaties waar je dat vertrouwen al in hebt. Mochten zij clouddiensten aanbieden, dan weet je min of meer al hoe zij met jou zullen omgaan.”

5. Begin niet met je core business

“Maak een business case waar je de verschillende risico’s van toetreding tot de cloud in optekent. Als je onbekend bent met het fenomeen cloud computing, begin dan niet met de meest bedrijfskritische processen en toepassingen. Beginnen met een ERP-systeem in de cloud is niet handig, maar webmail misschien wel. Bedenk welk type leverancier je wilt voor de toepassing en hoeveel uitval je acceptabel vindt.”

6. Wees je bewust van de snelheid van de ontwikkelingen

“Veel bedrijven zijn zonder dat ze het werkelijk beseffen al intens vervlochten met de cloud. Denk maar aan het fenomeen social networking. Iedereen heeft tegenwoordig een pagina bij Hyves of LinkedIn en ook bedrijven springen hier op in door eigen pagina’s aan te maken. De vraag is hoeveel ervaring je als bedrijf hebt met dergelijke ontwikkelingen. Neem je de ontwikkelingen voor lief of creëer je op LinkedIn ook een werkgroep? Zo ja, hoe ga je dat dan precies doen?”

7. Besef dat niet alle applicaties geschikt zijn voor de cloud

“Als je met cloud computing begint, bekijk dan eerst eens welke bedrijfsapplicaties het beste geschikt zijn voor de cloud. Wij zouden het bijvoorbeeld afraden om als bedrijf bepaalde grafische processen met veel dataverkeer in de cloud te draaien. Wat we wel aanraden zijn dynamische applicaties die steunen op veel rekenkracht, omdat die rekenkracht immers volop voor handen is binnen de cloud.”

Bron: Infoworld.nl Bron: Techworld