1. Deadman

Ga je op walkabout in de Australische outback of op een kampeertrip naar dat afgelegen huisje met kelder vol mystieke objecten? In dat geval is het misschien niet onverstandig om iets als Deadman in te stellen. Ook handig voor kluizenaars en klokkenluiders: je schat aan documenten wordt automatisch verstuurd naar mediabedrijven naar keuze, mocht bijvoorbeeld een Frank Underwood je een vriendelijk duwtje in de rug hebben gegeven.

De site werkt als een dodemansschakelaar: als je de knop niet meer indrukt, treedt het noodsignaal in werking. Na het inloggen maak je een schakelaar aan waarin je invult waar ie voor dient, naar welk e-mailadres herinneringen moeten worden gestuurd en hoe vaak, en hoe lang Deadman moet wachten op een reactie voor de site je laatste woorden verstuurd. Vervolgens voeg je ontvangers en eventueel bijlages toe (niet beperkt tot specifiek bestandsformaat).


Op de volgende pagina twee diensten die je dood niet accepteren, waardoor het lijkt alsof je er nog bent.

2. LivesOn

Dat je dood bent, hoeft niet meteen te betekenen dat je ophoudt met Twitteren, vinden de makers van LivesOn.org. Diens slogan is niet voor niets: "When your heart keeps beating, you'll keep tweeting." Het idee is dat de site je tweetgedrag leert en soortgelijke tweets produceert als je het tijdelijke voor het eeuwige hebt verruild.

Je moet de dienst daarom gebruiken terwijl je nog bij leven bent, zodat je hem kunt tweaken naar aanleiding van de testtweets die de site maakt. Je moet dan waarschijnlijk wel in het Engels tweeten, want deze redacteur kreeg na een week nog steeds geen tweets te zien.

3. Eterni.me

Nog een stapje verder gaat Eterni.me. Waar LivesOn kunstmatige intelligentie (AI) wil loslaten op je tweets, wil dit project je hele Zijn in kaart brengen. Het idee is om een avatar te maken van je persoonlijkheid, zodat als je dood bent, je digitale zelf gewoon doorleeft om bijvoorbeeld te klagen over de iBrainChip 5G of Windows Eternal. De dienst zegt al een jaar 'binnenkort' van start te gaan en je kunt je alvast inschrijven op de wachtlijst.


Hierna: Je accountgegevens nalaten en "Als je dit ziet..." video's posten.

4. Deathswitch

Je moet geheimen niet meenemen je graf in en Deathswitch biedt uitkomst wat betreft je accounts. De site geeft je wachtwoorden en andere belangrijke accounts door aan je nabestaanden nadat een door jouw ingestelde periode, variërend van een dag tot een jaar, is verstreken. Als je niet meer inlogt, gaat het systeem er na enkele pogingen vanuit dat je inmiddels bent overleden en de gegevens worden dan doorgestuurd.

Je geeft zelf aan wie jouw schat aan accountgegevens moet ontvangen en met welke boodschap die wordt verstuurd. Het is gratis als je één ontvanger hebt die één boodschap ontvangt, de premiumversie (10 ontvangers, 30 boodschappen, ongelimiteerde bijlages) kost 20 dollar per jaar na aanmelding.

5. Deadsoci.al

Of stuur gewoon een boodschap vanuit het hiernamaals naar de achterblijvers via Deadsoci.al. Je kunt een audio- of videoboodschap inspreken die wordt gedeeld met je vrienden (of vijanden) op het moment dat de door jouw toegewezen executeur laat weten dat je niet meer onder de levenden bent.

Daarom is het wellicht verstandig als je executeur opeens je ex is, deze vlug te wijzigen naar iemand anders. Je kunt zelfs een serie boodschappen instellen met specifieke intervalratio, zodat je vrienden kunt blijven plezieren (of vijanden blijven plagen) met je aanwezigheid.


Laatste pagina: Twee officiële opties van populaire online tools om je digitale nalatenschap in orde te maken.

6. Facebook Legacy Contact

We kenden al de herinneringspagina van Facebook als een Facebooker is overleden, maar daarbij kunnen familieleden verder weinig doen. Handiger is het om het account over te kunnen dragen en die optie biedt het sociale netwerk sinds deze maand met de feature Legacy Contact.

Hier kunnen gebruikers een vriend of familielid toewijzen als contactpersoon die de herinneringspagina beheert. Deze persoon kan vervolgens onder meer nieuwe vrienden accepteren, de tekst boven de herinneringspagina aanpassen en profielfoto's wijzigen.

Lees ook: Facebook gaat dood; lang leve Facebook.

7. Google's Inactiviteitsvoorkeuren

Wat gebeurt er eigenlijk met je Gmail-account en documenten wanneer je dood bent? Als je het wilt, stuurt Google na een door jou ingestelde tijdsperiode een bericht aan je contactpersonen dat je de dienst niet meer gebruikt bij de feature Inactiviteitsvoorkeuren. (Hopelijk omdat je gemigreerd bent naar een andere dienst en niet dankzij een permanente oorzaak.)

Ook kun je aangeven dat je documenten met een persoon worden gedeeld zodra je inactief wordt. Optioneel kun je alle gegevens verwijderen, zodat een kwaadwillende die later jouw inloggegevens van een op Pastebin geplaatste database trekt, ook niet meer bij je documenten kan.