Een reeks open source software is nu vervat in de definitie van 'Linux-systeem' dat dit patentbeschermende bedrijf hanteert. Het OIN dekt met zijn patenten voortaan ook pakketten af waaronder virtualisatiesoftware KVM, software-ontwikkelsysteem Git, open source Java-implementatie OpenJDK, en webbrowser-engine WebKit.

'Vrije' patenten

Deze 'patentelf' is opgezet door it-reuzen IBM, Sony, Philips, Red Hat en Novell. Het Japanse NEC is later toegetreden en Ubuntu-maker Canonical steunt dit patentconsortium financieel. Deze bedrijven willen Linux beschermen tegen patentclaims. Het OIN koopt hiervoor patenten op, die het vervolgens royalty-vrij ter beschikking stelt.

Die 'vrije' patenten zijn dan niet alleen voor de OIN-leden, maar voor elk bedrijf, instituut of individu. Daarvoor moeten die gebruikers dan wel de belofte doen dat zij eventuele eigen patenten niet inzetten tegen Linux. Eind 2009 heeft het OIN nog 22 voormalige Microsoft-patenten opgekocht, oorspronkelijk van SGI, om te voorkomen dat die in verkeerde handen vallen.

Ecosysteem beschermen

Tegelijk met de bekendmaking van de bescherming voor ruim 700 Linux-pakketten is de patentdekking voor meer dan 1000 al beschermde pakketten uitgebreid. De bedoeling van het OIN is om niet alleen Linux te beschermen tegen patentdreigingen, maar het hele ecosysteem van ontwikkel- en applicatiesoftware eromheen.

Het OIN gaat prat op enkele honderden licentienemers, waaronder andere IT-reuzen als Google, HP, Symantec, HTC, Cisco, Oracle en Facebook.