Eerder deze week bereikte de verkoop van Blu-ray films de mijlpaal van 1 miljoen exemplaren, een aantal dat goed is voor 73 procent van de gehele HD-verkoop in Europa, meldt Reuters. In de eerste 9 maanden van dit jaar zijn er volgens Home Media Research zelfs twee keer zoveel Blu-ray als HD-DVD films verkocht.

Déjà vu

De HD-standaardenstrijd is een déjà vu uit lang vervlogen 'videotijden'. In 1975 werd Betamax van Sony als videostandaard geïntroduceerd. De standaard moest het opnemen tegen de VHS-standaard van JVC, die van aanzienlijk mindere kwaliteit was. Toch kwam VHS uiteindelijk als grote winnaar uit de bus, onder andere dankzij slimme marketing én het feit dat er op een Betamax in eerste instantie slechts 60 minuten materiaal kon worden opgenomen (te kort voor een film) ten opzichte van bijna 3 uur op een VHS.

Nieuwe oorlog

In 2005 werd het startsein gegeven voor een nieuwe oorlog op het gebied van mediadragers. Sony en Philips begonnen met de ontwikkeling van de Blu-ray Disc, oorspronkelijk bedoeld als optische vervanger voor de DV-tape. JVC en Samsung werkten tegelijkertijd aan een concurrerend formaat, de HD-DVD. In 2005, 30 jaar na de strijd tussen de VHS en de Betamax, stonden Sony en JVC opnieuw tegenover elkaar, ditmaal echter met de ervaringen van de vorige strijd om mediadragers op zak.

Spelcomputers

Troef in deze 'format-war' is ditmaal niet de opslagcapaciteit, maar het apparaat dat de schijfjes afspeelt. De concurrentiestrijd speelt zich hierdoor niet alleen af op de markt voor films, maar ook op de markt voor computerspellen. Sony heeft zijn PlayStation 3 voorzien van een Blu-ray-speler en verkoopt het apparaat voor een prijs die lager ligt dan standalone Blu-ray-spelers. Concurrent Microsoft heeft voor zijn Xbox 360 gekozen voor de HD-DVD, maar deze moet na de aankoop van de console nog wel los worden gekocht voor een prijs van 159,95 euro. Daarentegen zijn enkele standalone HD-DVD-spelers in de Verenigde Staten al onder de 100 dollar grens gedoken.