De SM10000-64HD microserver is slechts 10U (units in een rack) hoog en bevat 64 moederborden met 1,5 terbayte DDR3-geheugen en 384 Atom 570-processors. De 768 cores op 1,66 GHz halen bij elkaar opgeteld 1275 GHz. Intels 64-bit dualcore Atom N570 is vooral bekend van energiezuinige netbooks, zoals modellen van Asus en de ChromeBooks van Samsung en Acer.

SeaMicro zet zijn nieuwste model microserver neer als de zuinigste x86-server met de hoogste concentratie aan rekenkracht. De 64HD is een flinke stap vooruit ten opzichte van voorganger SM10000-64 die 512 Atom-cores bevat. Het nieuwe model is 1,5 keer sneller en verbruikt daarbij slechts 1,25 keer meer energie. In een volledig gevuld rack kunnen 3000 Intel-cores zitten, wat volgens de fabrikant 50 procent meer is dan wat voorheen mogelijk was.

Taakgericht

Voor servergebruik gaat het in eerste instantie om relatief simpel werk zoals het draaien van websites en ads. SeaMicro kiest daarbij bewust voor Atom-chips omdat die compatibel zijn met de veelgebruikte x86-architectuur, ofwel Intel- en AMD-processors.

“Elke chip is goed in net iets andere dingen. Deze [Atom - red.] is vooral goed en efficiënt voor webprocessing en internetverkeer", zegt SeaMicro-ceo Andrew Feldman tegen PC World. ARM-chips worden wel overwogen door de microservermaker, mogelijk in een gecombineerd systeem met Atom-chips.

Eigen chipontwerp

De fabrikant dankt het lage energieverbruik niet alleen aan Intels Atom-chips, maar ook aan de consolidatie van andere chips in een eigen ontwerp. Processors zijn immers verantwoordelijk voor maar eenderde van het energieverbruik, schrijft VentureBeat.

SeaMicro-ceo Andrew Feldman toont (vanaf 0:30) hoe klein de servers van zijn bedrijf zijn: