De machines zijn ontwikkeld door Japanse robotici van de universiteit van Tokyo. In totaal bestaat 'Z-Machines' uit drie verschillende robots; waaronder een gitarist met 78 vingers en 12 plectrums en een drummer, die beschikking heeft over 22 armen. De robots werkten afgelopen herfst al kortstondig samen met Squarepusher, die nu dus een heuse EP uitbrengt. De plaat 'Music for Robots' wordt in april uitgebracht, zo meldt muziekwebzine Pitchfork.


"Elk robotapparaat dat is gebruikt, heeft zijn eigen specificatie die bepaalde mogelijkheden toestaat en andere juist buitensluit. De robot die gitaar speelt kan dat bijvoorbeeld veel sneller dan een mens ooit zou kunnen, maar er is geen amplituderegeling. Net zoals bij het schrijven voor menselijke performers, moeten deze attributen ook van te voren worden bedacht. In dit project kunnen bekende instrumenten echter gebruikt worden op manieren die tot voor kort onmogelijk waren", schrijft producer Jenkinson op de site van de platenmaatschappij.

Overigens is Z-Machines niet de enige robotband die furore maakt. Wie herinnert zich Compressorhead niet? De Berlijnse machinale rockers die faam verwierven met hun Mot├Ârhead-cover Ace of Spades:


Lees ook: 16-jarige ontwikkelt briljante robotarm