Developers gaan de laatste jaren helemaal los met het bouwen van nieuwe Oculus Rift-applicaties, met enkele indrukwekkende resultaten tot gevolg. Daarom hebben we acht gave experimenten met de Rift op een rijtje gezet, die echt de moeite van het bekijken waard zijn.

1. Man of toch vrouw?

Studenten van de Pompeu Universiteit in Barcelona hebben een applicatie gebouwd waarmee je kijkt vanuit een ander lichaam, van het andere geslacht welteverstaan. Om gebruik te maken van de applicatie heb je twee personen nodig die elkaars bewegingen feilloos volgen, waardoor je blijkbaar echt het idee krijgt in een ander lichaam te zitten.

Vanuit een ander lichaam kijken:

2. Besturen van een tank

Het Noorse leger experimenteert op dit moment met de Oculus Rift op een tank. Op elke zijde van de gevechtsmachine is een bolvormige camera gemonteerd, waardoor de inzittende - met Oculus Rift - een perfect beeld heeft wat zich rondom de tank afspeelt.

Oculus Rift hulpmiddel voor het Noorse leger:

Volgende pagina: Op het randje en de Oculus neemt je mee op vakantie.

3. Op het randje

Virtual reality kan op een indrukwekkende manier spelen met je bewustzijn. Een experiment tijdens het Digital Shoreditch Festival in 2013 liet mensen in de virtuele wereld, op honderden meters hoog, over een balk lopen. En eerlijk gezegd ziet dat er best eng uit.

Kijk zelf hieronder of ├╝berhaupt iemand de overkant haalt.

Zie VR met mensen spelen:

4. Oculus Rift neemt je mee op vakantie

Twijfel je er nog over of je Zuid-Afrika wilt bezoeken? VR kan dat veranderen. Het land werkt namelijk samen met virtual reality specialist Visualise aan een applicatie waarmee je een virtuele tour door het land kunt maken.

Zo kun je virtueel duiken met haaien, een bar bezoeken en genieten van de rijke natuur. Landen kunnen op deze manier toeristen kennis laten maken met hun cultuur en bezienswaardigheden. Dat is toch net iets makkelijker dan een reisboek.

Tour door Zuid-Afrika:

Lees verder voor de 'Operatie Rift' en het verhelpen van stoornissen.

5. Operatie Rift

Een arts in opleiding kan moeilijk tijdens een operatie over de schouders meekijken van de uitvoerenden. Toch zijn dit wel de belangrijkste momenten om het vak te leren. Daarom liet Moveo Foundation de uitvoerende arts een camera meedragen tijdens een heupoperatie, zodat de doktoren in opleiding naderhand de operatie van dichtbij kunnen bekijken.

Operatie bekijken met Oculus Rift:

6. Verhelpen van stoornissen

Dankzij de Oculus Rift kunnen personen met posttraumatische stoornissen (PTSS) geconfronteerd worden met bepaalde situaties uit het verleden, dat kan helpen bij de verwerking van stoornissen. Neem bijvoorbeeld Albert Rizzo, een psycholoog en geneeskundig-virtual-reality-specialist. Hij gebruikt de Rift om trauma's te behandelen van oorlogsveteranen, door ze in virtuele oorlogsgebieden te plaatsen.

Systeem dat werkt met een PTSS-therapiesysteem: Als laatste: VR als bioscoop en het leven in third-person.

7. Real-life third-person

Een groep ontwikkelaars uit Polen willen het third-person beeld uit videogames in het dagelijks bestaan tot leven roepen. Met de camera in een rugzak en de Oculus op je snuit zie je jezelf lopen zoals de hoofdpersonen in GTA of World of Warcraft.

Third-Person Perspective Experiment:

8. VR als bioscoop

Virtual reality gaat een grote rol spelen in de entertainmentwereld. Je kunt al in attracties stappen en veel verschillende games spelen. Op dit moment gaat de ontwikkeling in de filmindustrie erg snel. In oktober van dit jaar heeft productiebedrijf Condition One, Zero Point geproduceerd, een vijftien minuten durende oorlogsfilm voor de Oculus Rift.

Daarnaast is de Rift gebruikt als een promotietool voor de film Interstellar.

Interstellar-promo met Oculus Rift:

En sinds kort is de eerste volledige Oculus-film uitgebracht, de horror: Banshee Chapter: Oculus Rift Edition.

Banshee Chapter: Oculus Rift Edition: