Firefox was de eerste browser waarvan ontwikkelaars de broncode pakten om eigen versies te maken. Ze bouwden browsers met namen als Iceweasel en Pale Moon. Hetzelfde gebeurt met Google Chrome. De open source-kern van die browser, Chromium is de basis geworden van een aantal spin-offs, remixen en alternatieve versies.

Verbonden blijven met origineel

Een variant van een browser moet compatibel blijven met het origineel om bruikbaar te zijn, maar tegelijk genoeg nieuwe functies hebben om een aantrekkelijk alternatief te zijn. Net zoals een remix van een muzieknummer onderdelen behoudt van het originele nummer en tegelijk iets nieuws brengt, zo erven ook spin-offs van Chrome de snelheid en rendering-kracht van de moeder-browser.

Wanneer is het de moeite waard om over te stappen op een remix van Chrome? We bekijken acht alternatieve Chrome-browsers.

Chromium

Laten we beginnen bij het begin. De open source kern van Google Chrome, Chromium. Zo ziet Chrome eruit voordat Google hem optuigt met namen, logo's en integratie met Google-producten. Functies om statistieken terug te sturen naar het Google-moederschip, crash reports, en ingebouwde multimedia- en flashplugins en de automatische updatefunctie zitten niet in Chromium.

Geen communicatie met Google

Gebruikers die wars zijn van Google's privacyinbreuken wordt regelmatig aangeraden over te stappen naar Chromium, waarin deze tracking-functies ontbreken. Surfen met Chromium is bijna hetzelfde als met Chrome, vooral omdat de missende functies prima op een andere manier opgevangen kunnen worden. Voor de flash-plugin kan Chromium bijvoorbeeld terugvallen op de standaard geïnstalleerde flash-player in het besturingssysteem.

Een verschil met Google's versie is de automatische update. Terwijl veel gebruikers juist daarom voor Chrome zullen kiezen is het bij Chromium altijd onduidelijk welke versie stabiel is. Per dag worden er vijf automatisch builds van Chromium gemaakt. Als er zomaar een versie wordt gekozen, is er geen enkele garantie dat die stabiel is.

Vivaldi

Vivaldi is gemaakt door voormalig Opera-bouwer Jon von Tetzchner en is gebouwd als reactie op het te mainstream worden van Opera.

Je kan wel verwachten dat een browser die speciaal is gemaakt voor de power-user dat deze een hoop functies en mogelijkheden aan boord heeft om de browser helemaal naar je hand te zetten. Dat betekent echter wel dat je voor sommige instellingen flink zal moeten doorklikken door een flinke menustructuur.

Veel van de functies en manieren waarop websites gerenderd worden komen overeen met Google Chrome. Toch is de algehele ervaring van Vivaldi anders. Waar Chrome probeert alles zo naadloos en simpel mogelijk te maken geeft Vivaldi je de optie om alles tot in het oneindige te tweaken.

Simpel gezegd komt het erop neer dat je de extensies van Chrome kunt blijven gebruiken en toch een hoop meer flexibiliteit hebt en veel meer opties hebt om mee te stoeien.

Flexibel

Doordat de browser zo uitgebreid is en makkelijk aan te passen valt is dit dé browser voor hardcore internetgeeks en veteranen. Bovendien is deze ook nog eens bloedsnel. De browser kwam niet voor niets als beste uit onze Windows 10 browsertest. En is daarom een dikke, vette aanrader.

Brave

Brave is gebouwd met het doel het web "terug te geven" aan de gebruiker. De browser blokkeert praktisch alles wat ook maar iets te maken heeft met tracking of analytics. Advertenties worden automatisch door de browser vervangen door "acceptabelere" versies en gebruikers kunnen zelfs bepalen welke advertentienetwerken geld mogen verdienen aan de kliks van de gebruiker.

De browser is verder zo ontworpen dat deze alleen advertenties weergeeft op basis van signalen aan de browser-kant en standaardwoorden zonder gebruik te maken van een user-id of een identificeerbare cookie. Uitgevers zijn hier uiteraard niet blij mee en proberen de organisatie achter de browser dwars te zitten.

Desalniettemin is het een goede, snelle browser die minder streng is dan een adblocker (gebruikers zien immers nog steeds op sommige plekken advertenties) maar de gebruiker toch wat meer controle geeft.

SRWare Iron

Eén van de populairdere varianten van Chrome is SRWare Iron. De ontwikkelaars van deze spin-off beweren dat alle functies die een gevaar zijn voor de privacy eruit gehaald zijn. Functies als het opslaan van de geschiedenis uit de adresbalk (omnibox) zijn niet alleen standaard uitgeschakeld, ze zijn er volledig uitgesloopt. Het ontbreken van deze opties heeft wel gevolgen voor de functionaliteit. Iron checkt niet automatisch of er updates beschikbaar zijn, ook dat beschouwen de ontwikkelaars als een inbreuk op de privacy van de gebruiker.

Alternatieve appstore

Een vreemde wijziging in Iron is de verbinding met de extensiegalerij. Bij het zoeken naar plugins wordt de gebruiker niet doorgestuurd naar Google's Chrome Extentions Gallery, maar naar chrome-plugins.info. Op die site staan alleen plugins die geselecteerd zijn door SRWare.

Net als bij Chromium moeten updates handmatig worden doorgevoerd. Het gebruik van Google Sync is wel mogelijk, zodat favorieten, wachtwoorden en instellingen gesynchroniseerd kunnen worden tussen verschillende computers. Google-programmeur Evan Martin sprak de bedenker van Iron in een chat, en dat leverde een vreemde conversatie op.

Martin wijst er ook op dat het zelfde effect op privacy te behalen is door het aanpassen van een paar instellingen in Google's Chrome. De builds van Iron worden best goed up-to-date gehouden.

Comodo Dragon

Een interessante variant van Chrome is die van Comodo. Het beveiligingsbedrijf heeft Chrome omgebouwd naar Comodo Dragon, een eigen versie die een aantal extra beveiligingsmaatregelen kent. Tijdens de installatie krijgt de gebruiker de optie gebruik te maken van Comodo's eigen DNS-systeem, Secure DNS. Dat alternatieve DNS-systeem blokkeert automatisch websites die op de zwarte lijst staan. SecureDNS is een optie, geen verplichting.

Malwarescanner

De interface van Dragon ziet er bijna hetzelfde uit als die van Google's Chrome, met uitzondering van de knop die leidt naar de instellingen. Comodo heeft ervoor gekozen op die plaats een knop naar de eigen Site Inspector te plaatsen, die dienst geeft aan of een website geïnfecteerd is met malware. Net als Iron doet ook Dragon veel aan privacybescherming.

De grootste verschillen met Google's Chrome zitten onder de motorkap. Zo heeft Comodo het Chrome Client ID-systeem en tracking- en bugreporting-functies uit de browser gehaald. Verder is er nog de optie om de HTTP-referer header, waarmee websites kunnen zien via welke url iemand binnenkomt, te onderdrukken. Dragon heeft ook standaard de 'incognito'-functie aan staan, waardoor er geen cookies en browsergeschiedenis worden bewaard.

RockMelt

Sociale media tot diep in Chrome integreren, dat is het doel van RockMelt. Deze spin-off kreeg veel aandacht, maar bevindt zich nog altijd in het bètastadium. RockMelt integreert functies van sociale media tot diep in de browserinterface. Zo is het mogelijk vanuit de adresbalk direct te zoeken naar vrienden op Facebook.

Facebook-chat in het browservenster

Direct na de installatie wordt de gebruiker gevraagd om in te loggen op Facebook. Vervolgens verschijnen knoppen die toegang geven tot notificaties, vriendschapsverzoeken en privéberichten. De rechterkant van het browserscherm transformeert in een Facebook chat. Er is direct zichtbaar welke vrienden offline zijn, met één druk op de knop wordt een chatconversatie gestart.

De linkerkant van het scherm is gereserveerd voor zogenaamde RockMelt-apps, kleine programmaatjes waarmee updates van andere sociale netwerken binnenkomen. Een van de opties is 'social reading', daarmee worden vrienden automatisch gewezen op artikelen die je leest. Deze functie moet per website worden ingeschakeld, dus niet alles wat je leest ligt op straat.

Privacyliefhebbers zullen toch niet staan te trappelen om Rockmelt te gebruiken. Om tijdelijk onzichtbaar te worden kent RockMelt wel de 'quiet mode'. Als die modus is ingeschakeld verdwijnen alle sociale functies. Maar als je zo surft kun je natuurlijk net zo goed Google's Chrome gebruiken.

CoolNovo

Weer een andere insteek komt van CoolNovo (Voorheen ChromePlus). Deze browser biedt een aantal wijzigingen in de grafische userinterface en de besturing van de browser. De browser is ontwikkeld in China en dat is te merken: het Engels dat wordt gebruikt op CoolNovo's website en in de interface van de browser zit vol taalfouten.

De manier waarop tabbladen worden afgehandeld is zo precies in te stellen dat er een eigen sub-sectie voor is gekomen in de instellingen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om in te stellen wanneer er wel of niet een sluitknopje op een tabblad moet komen te staan en hoe een nieuw tabblad moet worden geopend.

Extra functies met muisbewegingen

Bijzonder aan CoolNovo is de mogelijkheid om extra functies in de browser te activeren met muisbewegingen. Door de rechtermuisknop in te drukken en te slepen met de muis krijgt de gebruiker toegang tot een aantal nieuwe opties. Daarbij is de mogelijkheid te scrollen naar de boven- of onderkant van de pagina, een tabblad te sluiten of te switchen naar een andere tab.

Het renderen van pagina's die alleen goed werken in Internet Explorer is standaard ingebouwd in CoolNovo. Met één druk op de knop kan worden bepaald of de pagina moet worden gerendeerd door de IE-engine of de Chrome-engine. CoolNovo biedt zelfs de mogelijkheid voor de gebruiker te gokken wat de beste optie is. Hoewel dit natuurlijk ook mogelijk is met de plugin IE-tab voor Google Chrome.