De grens tussen een goede kantoorgrap en een boosaardige rotstreek is soms flinterdun. Dit zijn 8 nare/grappige trucs die we her en der hebben opgepikt, of uit ervaring of van verhalen op de interwebs. Noot: Webwereld is niet aansprakelijk voor tot absoluut nulpunt afgekoelde kantoorrelaties of ontslag op staande voet na het in de praktijk brengen van deze grappen.

1. Annoy-a-tron

Deze kleine gadget bij Thinkgeek heeft al veel klein leed veroorzaakt. Het is een kastje dat elke paar minuten een zacht piepje laat horen. Verstop dit ergens op kantoor en zie de frustraties toenemen. Het heeft een magneetje, zodat je het makkelijk tegen een metalen tafelpoot of onder een bureaustoel kunt zetten. Er zijn ook alternatieve geluiden, zoals een krekel, vibrerende telefoon of - het summum van kwaadaardig - een eng lachende kinderstem.

Hieraan gerelateerd: methodes om specifiek de IT-afdeling krankzinnig te maken:

6 manieren om systeembeheer tot waanzin te drijven 6 andere manieren om systeembeheer gek te maken

2. Dual-wielding muis

Prik achterin een systeemkast of laptopdock van je collega een draadloze ontvanger voor een muis. Leg die muis op je eigen bureau en ga er niet wild mee aan de slag, maar tik er af en toe even tegen. Of beweeg hem heel langzaam, zodat de cursor lijkt te lopen. Misschien krijg je zelfs systeembeheer zo gek om een image te plaatsen, drivers te herinstalleren of hardware te vervangen. Dit werkt het beste als je de module lostrekt als IT poolshoogte komt nemen op locatie.

3. Verwisselde toetsen

Dit werk prima bij gebruikers die niet blind typen en vertrouwen op de letters die zijn afgebeeld. Bij de meeste mensen zit de locatie in het motorisch geheugen en om het half blind typen te frustreren, moet je twee letters vervangen die niet te ver uit elkaar staan. Wip de punt en de komma los en wissel ze om. Of de 'm' en de 'n' toets. Voor de pro's: vervang de toetsen gedeeltelijk volgens de toetsenbord-indeling Nederlands ('/?'met '=+' bijvoorbeeld), zodat het voor de geavanceerde gebruiker een software-issue lijkt.

4. Dood bureaublad

Zorg ervoor dat het bureaublad nergens meer op lijkt te reageren. Stap 1: Maak een screenshot van het bureaublad. Stap 2: Verwijder vervolgens op het bureaublad alle pictogrammen die de gebruiker erop heeft staan. Stap 3: Stel het screenshot in als achtergrond. Stap 4: Rechtsklik op de taakbalk, kies voor 'Eigenschappen', zet de locatie van de taakbalk op 'rechts' en vink 'Taakbalk automatisch verbergen' aan. Het bureaublad is nu alleen een afbeelding die precies lijkt op het bureaublad, inclusief 'taakbalk' die niet functioneert.

5. Onzichtbare keywords

Op Reddit meldt iemand zich met een meesterlijk verhaal. Hij bestookte een werknemer die paranoïde raakte dat collega's er met zijn lepels vandoor gingen met gmails met onzichtbare keywords. Hij en zijn collega's schreven in witte letters op witte achtergrond 'spoon spoon spoon', zodat de gerichte advertenties van Google lepels gingen vertonen. Daardoor leek het alsof de interwebs iets wisten over het lepelmysterie.

6. BSOD-screensaver

Een oudje die de meeste mensen wel kennen, maar nog altijd menig gebruiker in paniek zal doen ontsteken: zet een BSOD-screensaver neer. Als de gebruiker dan even is weggelopen, keert hij of zij terug naar een pc met het befaamde blauw scherm. Je hebt ook varianten van deze grap die doen alsof de schijf wordt gewist en Linux wordt geïnstalleerd.

7. Facebook aanpassen

Mensen moeten leren om hun systeem te vergrendelen als ze weglopen. Een goede methode is door aanpassingen te doen in het immer op Facebook-ingelogde account van een collega. Je ziet wel eens accounts waarbij alle foto's zijn vervangen door een grijnzende Nicholas Cage. Subtieler: pas enkel de geboortedatum aan tot een paar dagen later. Een wel heel wrede manier om iedereen de verjaardag te laten 'vergeten'.

8. Wat is je faxnummer?

Ja, het is 2015 en mensen faxen nog. Als bedrijven bellen en vragen naar het faxnummer, geef dan het altijd hetzelfde nummer van een specifieke collega door die dan vervolgens vaak de voor mensen irritante elektronische signalen hoort. Dit is een oudje die groot is geworden in de tijd dat mensen simpel wraak wilden nemen op een organisatie, zoals mensen eind jaren 90 deden door e-mailadressen van slachtoffers te abonneren op daily free porn. Gelukkig heb je betere mailfilters tegenwoordig.