Wij schreven eerder deze week al over 10 3rd-party applicaties die hun nut verloren dankzij nieuwe functies in Windows 10 maar ook Microsoft heeft dit jaar zelf het een en ander de nek omgedraaid. Wij staan nog even stil bij deze diensten.

Sunrise calendar app

Op 13 september was het over en uit voor deze agenda-app op iOS, Android, Mac en het web. Microsoft heeft gelukkig wel de belofte om de features over te hevelen naar Outlook ingewilligd, maar gebruikers van andere platformen hebben op deze dag afscheid moeten nemen van Sunrise.

Project Astoria/RoboVM

Er zijn een hoop features toegevoegd aan Windows 10 het afgelopen jaar, maar er is ook genoeg gesneuveld. Microsoft heeft na lang wikken en wegen toch Project astoria de nek om gedraaid. Deze bridge zou het mogelijk moeten maken om Android-apps makkelijk over te hevelen naar het Universele Windows 10 platform.

Microsoft besloot uiteindelijk toch maar in te zetten op Xamarin. Dat resulteerde onder andere ook in in de dood van ontwikkeltool RoboVM. Het bedrijf achter deze tool werd overgenomen door Xamarin en deze werd weer overgenomen door Microsoft.

Windows Essentials

Oké, dit project is nog niet dood maar ligt al wel aan de beademing. Microsoft heeft aangekondigd de stekker uit deze verzameling applicaties te trekken in januari 2017. Vooral mensen die de Live mail-applicatie gebruiken wordt door Microsoft aan te raden over te stappen naar de Mail app voor Windows of Outlook.com op het web. Het bedrijf wil zoveel mogelijk gebruikers laten switchen naar Office 365.

Project Spark

Het zelf maken van games zonder ook maar een regel code te schrijven was iets dat gebruikers makkelijk konden doen met Project Spark. Deze applicatie zag het levenslicht op de Xbox 360 en werd later ook beschikbaar gemaakt in de Windows Store.

Het platform werd later echter in "onderhoudsmodus" geplaatst en een maand later werd de stekker uit het project getrokken. Microsoft gaf aan dat het niet langer rendabel was Project Spark nog langer te ondersteunen.

Internet Explorer 8, 9 en 10

Microsoft gaf in januari dit jaar aan te stoppen met het ondersteunen van Internet Explorer 8, 9 en 10 en drukte gebruikers op het hart zo snel mogelijk over te stappen naar Internet Explorer 11 of Edge. De oudere browsers werken nog wel, maar je neemt wel een flink beveiligingsrisico als je met deze applicaties blijft werken.

Qik

Het zal je waarschijnlijk niet zijn opgevallen dat deze app niet meer bestaat (of ooit bestaan heeft) maar het Skype-team heeft ooit in een blogpost aangegeven te stoppen met Qik omdat het te veel overlapte met features van Skype. Qik was een videoberichtendienst welke in 2011 was overgenomen door Skype dat op diens beurt weer was overgenomen door Microsoft. Microsoft lanceerde Skype Qik in 2014 maar besloot later toch om Qik te laten vallen en verder te gaan met Skype.

Lumia-telefoons

Microsoft laat nog steeds een aardige verzameling aan Lumia telefoons zien op diens website maar het ziet er niet al te best uit voor de apparaten. De fabrikant heeft aangegeven zich te willen richten op surface-toestellen, al is de introductie van deze toestellen al meerdere malen verplaatst. In de loop van volgend jaar zouden deze nieuwe toestellen gereed moeten zijn. Ondertussen is de dood van de Lumia toestellen onvermijdelijk dit jaar.

Microsoft Earn

Punten verdienen om software te kopen uit de Windows store of een kopje koffie te halen bij ketens als Starbucks was iets dat je als gebruiker voor elkaar kon krijgen als je je had aangemeld voor Microsoft Earn (Alleen beschikbaar in enkele Amerikaanse staten). De dienst leek daarmeeop twee druppels water op Bing [/urlx]Rewards[/urlx].

De dienst werd opgezet in 2015 maar Microsoft heeft de handdoek alweer in de ring gegooid en accepteert geen nieuwe gebruikers meer. Gebruikers die al lid zijn, kunnen de dienst gebruiken tot 5 maart 2017. Daarna zullen zij toch weer echt zelf hun koffie moeten betalen.

Lees ook: De jongste lijken op het kerkhof van Google