Bloggers die onder druk gezet worden, gebruikers die als proefkonijnen ingezet worden of een slippertje met een collega. Grote en succesvolle bedrijven zijn niet altijd de braafste en daarom hebben we acht schandalen op een rijtje gezet.

1. Samsungs vergiftiging van loonslaven

De werkomstandigheden in fabrieken van Samsung worden regelmatig bekritiseerd. Werknemers klagen over peesontstekingen, gewrichtspijnen en RSI-klachten, omdat ze te zwaar en onverantwoord werk doen.

In 2011 bereikte dat zijn hoogtepunt. In een fabriek in Seoul hadden personeelsleden de taak, zonder enige bescherming, computerchips in een vat met chemicaliën te dopen. Meerdere werknemers kregen last van een agressieve vorm van bloedkanker: leukemie. Sommigen kwamen zelfs te overlijden. Een van hen is de 22-jarige Hwang Yi-mi uit Zuid-Korea, waar in 2014 een film op is gebaseerd, getiteld: Another Promise.

Pas jaren later erkende Samsung grove fouten te hebben gemaakt bij de omstandigheden waarin fabrieksmedewerkers in het verleden hebben gewerkt.

2. Samsung houdt bloggers vast

We blijven nog even bij Samsung. Het Zuid-Koreaanse bedrijf bood in 2012 meerdere bloggers aan om de IFA (vakbeurs voor consumentenelektronica en huishoudelijke apparaten) te bezoeken in Duitsland. Na een vlucht van 3500 kilometer werden de bloggers verplicht om Samsung-uniformen aan te trekken en te helpen bij de promotie van producten.

Toen Clinton Jeff, een van de bloggers bezwaar maakte bij een PR-medewerker kreeg hij te horen dat als hij niet meewerkte, zijn eigen terugreis en hotel moest betalen. Later nam de PR-vertegenwoordiger weer contact op met Jeff en wilde Samsung wél zijn terugreis betalen, maar dan moest hij per direct vertrekken of net als de overige bloggers het Samsung-shirt aantrekken, helpen op het evenement en daar nooit over schrijven.

Op de volgende pagina: The Fappening en wordt Microsoft gesnapt.

3. The Fappening

Tja, wat moeten we hier nog over schrijven. Waarschijnlijk het grootste lek van naakte beroemdheden in de geschiedenis.

In september 2014 wisten hackers tientallen iCloud-accounts van vrouwelijke beroemdheden bloot te leggen. Pikante foto's van onder andere The Hunger Games-ster Jennifer Lawrence en model Kate Upton waren voor het grote publiek te zien. Apple bevestigde dat de foto's afkomstig zijn uit de iCloud, maar ontkent dat er een lek was in een van de systemen. De hackers zouden hun aanvallen gericht hebben uitgevoerd en gebruikte brute force op de accounts van de sterren.

4. Microsoft gesnapt bij betalen bloggers

Je wilt als bedrijf goede recensies over je producten, wat doe je dan? Juist ja, je gaat bloggers betalen voor goede beoordelingen.

TechCrunch oprichter Michael Arrington kreeg ooit een e-mail van Microsoft met de vraag of hij zo'n dergelijk bericht wilde schrijven. Daarin werd hij gevraagd een positieve recensie te schrijven over de op dat moment nieuwe Internet Explorer.

Natuurlijk kon Arrington het niet laten Microsofts manier van werken aan het grote publiek te tonen.

Lees verder: Seks op de werkvloer of toch een etentje? En de proefkonijnen van Facebook.

5. Seksuele intimidatie door CEO HP

Mark Hurd, oud-CEO van HP, stapte in 2010 op na een schandaal met een vrouwelijke medewerkster. In eerste instantie werd hij beschuldigd van seksuele intimidatie bij collega Jodie Fisher. Later liet HP weten dat hij etentjes met Fisher had gedeclareerd als bedrijfsactiviteit en dat dat de reden is van zijn ontslag. Of zei HP dat om het imago enigszins te beschermen?

6. Facebook proefkonijnen

Dat Facebook sneaky is weten we inmiddels wel. Dat werd in 2012 voor 700.000 gebruikers nog even bevestigd. Zonder het zelf te weten werd men als proefkonijn gebruikt voor een psychologisch experiment. De groep werd in tweeën gesplitst en Facebook zorgde voor negatieve of juist positieve berichten in hun nieuwsfeed. Het bedrijf wilde hiermee testen of de emoties bepaald worden door berichten op Facebook.

Facebook mocht het onderzoek uitvoeren, omdat de gebruikers akkoord zijn gegaan met de gebruikersvoorwaarden, waarin interne operaties zoals tests en onderzoek zijn aangegeven. Oftewel Facebook manipuleert continu de nieuwsfeed van gebruikers.

Als laatste hebben we crisis in India en een SAP-vicepresident die gek is op LEGO.

7. Satyam

Na de oprichting van het Indiase ict-bedrijf Satyam in 1987 groeide het als kool en rapporteerde het jaar in jaar uit torenhoge winsten uit. Er werkten meer dan vijftigduizend mensen en er werden steeds grotere outsourcingprojecten in de wacht gesleept. Zo werd het bedrijf ict-leverancier voor het WK 2010 en 2014.

In 2009 kon topman Ramalinga Raju zijn geheim niet meer bewaren en verklaarde jarenlang de cijfers van zijn concern te hebben vervalst. De beerput ging open en Raju liet aan de raad van bestuur zien hoe creatief de boekhouders zijn geweest in het laatste jaarverslag, waarin met honderden miljoenen gesjoemeld werd.

Het aandeel van de gigant stortte in en kelderde met maar liefst 78 procent op de beurs van Mumbai. De val sleurde ook andere Indiase aandelen mee, wat de economie aantastte in India.

8. SAP-vicepresident gearresteerd voor stelen van LEGO

Thomas Langenbach, werd in 2012 als vicepresident van SAP opgepakt, omdat hij LEGO-barcodes in winkels vervalste en vervolgens met winst doorverkocht op eBay. Zo kocht hij een pakket van Star Wars Millennium Falcon LEGOS van 279 voor 49 dollar.

Naar verluidt heeft Langenbach 2100 LEGO-items verkocht voor ongeveer 30.000 dollar.