1. Het weergeven van een afbeelding

Zelfs in hightech-series als Battlestar Galactica komt het wel eens voor dat een computer moet wachten op het weergeven van een afbeelding. Dit is meestal onderdeel van het plot. Battlestar speelt zich dan wel in de verre toekomst, ver weg van de aarde af, maar de computers die zij daar hebben komen qua werking verdacht veel overeen met de onze in dit tijdperk. Daarnaast is het al heel wat jaren geleden dat een computer zoveel tijd nodig had om een afbeelding weer te geven.

2. Kopiëren is het zelfde als verplaatsen

In een aflevering van Star Trek: Voyager, was de holografische dokter opgeslagen in een backup. Maar in een andere aflevering zorgde het kopiëren naar een andere computer ervoor dat het origineel niet meer aanwezig was op de broncomputer (om het drama te vergroten).

Lees ook: 8 tenenkrommende hack-scènes

Wanneer ze hem via een alien netwerk doorsturen naar het alfakwadrant, zou je je vol spanning moeten druk maken over het feit dat zijn gegevens voor altijd verloren zouden zijn (AARGH)! Maar logischerwijs is het ergste dat zou kunnen gebeuren dat de dokter z'n recentste herinneringen kwijt raakt. De bemanning zou zo de snapshot van de vorige avond kunnen herstellen. Waarom zou je geen back-up maken van zo'n waardevol programma?

3. Laat mij dat maar even voor je hacken

Het kraken van een computer is lang niet zo makkelijk of snel als Hollywood doet voorkomen. Het is zeker niet zo makkelijk als je vaak ziet in programma's als "How to get away with muder", "24" of een van de vele andere shows. Om nog maar te zwijgen over alle geluidjes en grafische pracht en praal die erbij komt kijken.

4. Het openen van een socket

Waar had Chloe O' Brian in "24" het toch over toen zij sprak over "het openen van een socket"? Waar hadden ze het überhaupt het overgrote deel van de tijd over? Op het gebied van IT sloeg de show sowieso nergens op dus voor je "geek-fix" hoef je 'm niet te kijken.

5. De boel vliegt in brand

Het gebeurt in zoveel films en series, maar vooral in "NCIS" zit een hilarische scene waarin een virus ervoor zorgt dat een desktop computer in brand vliegt. Een stereotype goth-nerd pakt de computer en stopt deze in een mortuarium-kast om af te koelen. Ook in "Digital fortress" komt het voor dat software de supercomputer van, nota bene, de NSA in de fik laat vliegen.

Tuurlijk, het is niet onmogelijk, computers kunnen inderdaad in brand vliegen, maar praktisch elke moderne processor heeft een ingebouwde failsafe voor de temperatuur en zelfs als je een processor in gebruik hebt die dat niet aan boord heeft, is deze al lang gestopt met werken voordat het in brand vliegt.

6. Encryptie

We kijken weer even naar "Star Trek: Voyager". Iemand zegt: "Computer, versleutel het controlepaneel." Dit betekent blijkbaar dat andere personen niet kunnen zeggen: "Computer, ontgrendel het controlepaneel aangezien je de sleutel toch weet."

Ook in andere gevallen blijkt versleuteling behoorlijk zwak. Encryptie kan in de meeste tv shows zo makkelijk worden omzeild dat het allemaal net iets te mooi past in het huidige plot. Zelfs achterhaalde/gebroken encryptie-algoritmes nemen meer tijd in beslag om te misbruiken. Wat gebruiken die mensen, Enigma?

Lees ook: 7 films die IT geweld aandoen

7. Het mainframe

In de meeste films en series wordt een server of "zeer belangrijke computer" nog altijd aangeduid als "het mainframe". Van "Star Trek" tot "Person of interest". Je zou bijna denken dat IBM de schrijvers hiervoor betaalt. De nieuwere Terminator-films mogen dan niet zo goed zijn als het origineel, maar Skynet werd daar tenminste nog ingezet als een gedistribueerd systeem die werd uitgerold op een botnet (en dus niét op een mainframe.)

8. Alles is compatible met elkaar

Het beste voorbeeld is nog altijd "Independence Day". Hoe krijgen ze het voor elkaar om een computervirus te uploaden van een Mac naar een alien-computer en deze te activeren. Het virus is blijkbaar zo krachtig dat men het volledige moederschip uit elkaar kan laten knallen. Wauw!

Er zijn uiteraard nog veel meer voorbeelden te vinden. Ik ben dan ook heel benieuwd welke scènes uit films en series ervoor zorgde dat jij je achter je oren ging krabben. Laat het weten in de comments.