Bijna tachtig procent van alle bedrijven heeft een Mac, dat is twee keer zoveel als het aantal bedrijven dat twee jaar geleden aangaf dat er Macs werden gebruikt binnen de organisatie.

Onderzoeksbedrijf Yankee Group deed een onderzoek onder meer dan 700 senior IT administrators en C-level executives. Laura DiDio, een van de onderzoekers: "Het aantal daadwerkelijke gebruikers is erg belangrijk in dit onderzoek. Een aantal van de ondervraagde bedrijven heeft laten weten dat ze vijftig, honderd en soms zelfs duizenden Macs in het bedrijf hadden. Twee jaar geleden hadden we het nog over een paar hier en daar."

Gigantische opmars

DiDio geeft aan onder de indruk te zijn van de groei van Macs in het bedrijfsleven, aangezien Apple zelf weinig tot geen energie lijkt te hebben gestoken in de ontwikkeling van de zakelijke markt: "Dit is niet een of andere tijdelijke golfbeweging, dit is een serieuze trend waar rekening mee gehouden dient te worden. Apple is bezig aan een gigantische opmars. Waar het ooit slechts een marktaandeel van 1 tot 2 procent had op de zakelijke markt, spreken we nu al van een marktaandeel dat richting de 10 procent loopt!"

Veel Windows op Mac

Opvallend is de reden die veel bedrijven opgeven voor hun overstap naar de Macs. Een groot deel van deze bedrijven gebruikt de virtualisatiemogelijkheden van de computer namelijk om Windows te kunnen draaien op de machine. Meer dan een kwart van de ondervraagde bedrijven gaf aan Windows als virtuele machine op de Mac te draaien. 22 procent maakte gebruik van een dualboot situatie tussen Windows of Mac OSX met behulp van Boot Camp.

Een andere reden voor bedrijven om over te stappen naar de computers van Apple, is de betrouwbaarheid van de systemen. Acht van de tien ondervraagden gaf aan dat de betrouwbaarheid van de Mac goed of zelfs perfect was.

Nog steeds evenveel pc's

Volgens DiDio betekent de toename van Macs in bedrijven niet dat het aantal pc's binnen bedrijven afneemt: "Op dit moment worden de computers alleen toegevoegd, nog niet vervangen. Sommige bedrijven hebben veel problemen met de management tools en de hardware en softwareondersteuning van Apple is lang niet zo goed als die van Windows."