De officiële WiFi standaard 802.11-2012 is na vijf jaar vol ontwikkelingen opnieuw vastgesteld door de IEEE. De IEEE is een internationale non-profitorganisatie die is gericht op de totstandkoming van standaarden van elektronica en radiotechnieken. Geïnteresseerden in de specificaties van de nieuwe standaard moeten ditmaal 5 dollar betalen voor het pdf-bestand.

Verzameling van aanpassingen

Net als in 2007 is de nieuwe standaard een verzameling van in de tussentijd aangepaste verbeteringen op het gebied van datasnelheid, veiligheid, Quality of Service (QoS) en overige nieuwe technologieën.

Wanneer netwerkapparaten op de markt komen voor de nieuwe geratificeerde standaard is nog even afwachten. Producenten van netwerkapparatuur en pc's leveren doorgaans wifi-elektronica op basis van voorlopige standaarden. In 2009 werd bijvoorbeeld de 802.11n nog benoemd als tussentijdse officiële standaard.

Tien wijzigingen toegepast

De aangepaste versie 802.11-2012 van de standaard is dus nu officieel en bevat tien wijzigingen vergeleken met die van 2007. Zo wordt er gebruik gemaakt van 3650 tot 3700 MHz-band frequenties. Een andere wijziging is die van 'fast-roam' die de 'hand off' van verschillende netwerken verbetert.

Daardoor kan de verbinding naadloos overgaan van van de ene naar de andere WiFi-antenne en/of -aanbieder. Deze technologie maakt het bijvoorbeeld mogelijk dat mobiele apparaten verbinding maken met WiFi-netwerken zonder handmatige authenticatie. Iets wat voor opschudding in het businessmodel van mobiele telco's kunnen zorgen.