De app store van Microsoft biedt de update naar 8.1 weer aan voor gebruikers van Windows RT. De softwaremaker had die nieuwe versie van zijn besturingssysteem voor ARM-processors gauw offline gehaald toen bleek dat de update problemen opleverde. De gratis update voor huidige gebruikers van de oorspronkelijke RT-release kon bootdata van ARM-tablets beschadigen waardoor die effectief onbruikbaar werden.

Herstel-image bij de hand?

Herstel was wel mogelijk maar vereiste dat gebruikers vooraf zelf een herstelschijf (op een USB-stick) hadden aangemaakt. Dat bleek bij maar weinig consumenten het geval te zijn. Microsoft heeft afgelopen zondag nog een kant-en-klaar herstel-image en instructies online gezet. Dit onklaar maken (bricken) raakte mensen die Microsofts eigen Surface-tablet hebben aangeschaft.

Microsoft heeft al verklaard dat het bricken van RT-apparaten maar een zeer klein aantal Surface RT-klanten heeft geraakt. Het bedrijf stelt in een formele verklaring dat slechts 0,1 procent van alle RT-updates resulteerde in een gebrickt apparaat. Dat komt neer op één mislukte update (en onbruikbare ARM-tablet) per duizend stuks, berekent Webwerelds Amerikaanse zustersite Computerworld.com.