Voor elk technologisch hoogstandje valt wel een misser te vinden. 2015 was ook op dat gebied weer een bewogen jaar en dat is dan ook te zien. Sommige technieken zijn vrij snel de deur gewezen terwijl anderen na jaren trouwe dienst werden uitgezwaaid.

Ons lijstje is wat korter dan je zou verwachten. We hebben ons dan ook alleen gefocust op de technieken die een impact hadden op Nederland. Bovendien hebben wij "evoluties" ook niet meegenomen in deze lijst. De Google Glass-bril werd bijvoorbeeld uit de handel genomen maar is inmiddels weer terug in een ander smaakje en komt daarom niet in dit lijstje voor.

1. Amazon's firephone (2014 - 2015)

Jeff Bezos, de man achter Amazon, is iemand die z'n webshop van alle markten thuis wilde laten zijn. Dit is ten dele gelukt. Van e-reader tot muziekservice en van cloudcomputing tot videoservice bijvoorbeeld. Maar het is niet al goud wat er blinkt. Amazon's Firephone kan helaas niet tot het rijtje van succesvolle Amazon-producten gerekend worden en is, na krap een jaar, alweer met pensioen gestuurd.

Waar het mis ging? Men nam te veel hooi op z'n vork wat features betreft. Het toestel werd ingezet als portaal naar Amazon's aanbiedingen met als doel Amazon Prime-klanten te verbinden met de bijbehorende services. Daarnaast werd het toestel overladen met allerhande Android-features. Helaas was het toestel zelf niet krachtig genoeg om met al deze extra's overweg te kunnen. De smartphone werd matig ontvangen. Amazon probeerde toch het toestel te slijten door te stunten met gigantische kortingen, maar het mocht niet baten.

2. Windows RT (2012 - 2015)

Microsoft's uitstapje naar de ARM-tablet-markt was jammer genoeg een hele korte. Na de lauwe ontvangst van Windows 8 op de desktop probeerde de softwaregigant de low-powered arm devices Windows-klaar te maken. Tablets die niet krachtig genoeg waren om de "normale" versie van Windows 8 te draaien kregen een lichte versie genaamd Windows RT mee. Helaas zorgden de compatibiliteitsproblemen (x86 software werkt nou eenmaal niet op een ARM tablet) ervoor dat de ontwikkeling van het besturingssysteem al in 2013 werd stopgezet.

De Surface 2 tablet werd vorig jaar uitgefaseerd en daarmee is het einde van Windows RT nu dan toch echt een feit.

3. iPhone 5c (2013-2015)

Ook Apple probeerde afgelopen jaar z'n markt te verbreden en wilde met de iPhone 5c de onderkant van de markt aanvallen. Door een ouder toestel (de iPhone 5) opnieuw uit te brengen met iets minder dure features zouden mensen met een krapper budget alsnog getriggerd worden een iPhone aan te schaffen.

Helaas bleef succes uit. Het toestel viel tussen wal en schip. De smartphone was te duur voor consumenten met een klein budget en iPhone-consumenten met een groter budget gingen liever voor de 5s. Hoewel Apple niet echt iets naar buiten heeft gebracht over de gang van zaken omtrent de 5c, is het duidelijk dat dit toestel stilletjes de deur is gewezen.

4. Internet Explorer (1995 - 2015)

Wie had ooit gedacht dat deze dag zou komen? Internet Explorer, dé browser die ooit een marktaandeel van 90 procent had, wordt te ruste gelegd. Na twintig jaar trouwe dienst vond Microsoft het dan toch echt genoeg. Na aan alle kanten ingehaald te zijn door Firefox, Chrome en zelfs Safari stelt het marktaandeel van de browser niet zoveel meer voor. Daarnaast zorgde HTML-compatibiliteits-issues, kwetsbaarheden en stabiliteitsproblemen door de jaren heen voor een slecht imago. Microsoft heeft nog eventjes geprobeerd het imago een boost te geven via een reclamecampagne:

Ook deze faalde jammerlijk en Microsoft gooide de handdoek in de ring. Internet explorer werd uiteindelijk vervangen door Microsoft Edge, een browser die standaard wordt meegeleverd vanaf Windows 10.

5. Secret (2014 - 2015)

Stel, je wilt iets delen, een geheim, iets gênants, maar dan wel anoniem. Hoe kon je dat het beste doen? Via de App Secret natuurlijk. Tenminste, tot vorig jaar. Hoewel de app het in de begindagen van 2014 erg goed deed, raakten de millennials snel verveeld en lieten de app al gauw links liggen. Het hielp ook niet echt de app steeds vaker werd gebruikt voor cyberbullying. De online-pesterijen werden nooit goed aangepakt en op 15 april trok David Byttow, de oprichter, de stekker eruit.

6. Windows Media Center (2002 - 2015)

Het idee dat de pc ooit het middelpunt van de woonkamer zou worden zorgde bij Microsoft voor het software-pakket genaamd Windows Media Center. Dit stukje software zou ervoor moeten zorgen dat je al je muziek, video's en tv-opnames met één druk op de knop kon bereiken. Er werd zelfs een speciale versie van Windows XP uitgebracht om het idee wat meer kracht bij te zetten. Jammer genoeg sloeg dit pakket niet aan bij het grote publiek en de software verdween naar de achtergrond. Microsoft stopte actief met ontwikkelen in 2009 al bleef het pakket wel in latente staat aanwezig in Windows.

Hoewel het begrip mediacenter nog steeds gebezigd wordt en er nog steeds interesse voor is, ziet Microsoft er geen brood meer in. Windows mediacenter is dood en begraven en is niet meer te vinden in Windows 10. Zelfs de dvd-afspeelsoftware, die sinds jaar en dag werd meegeleverd met het besturingssysteem is in geen velden of wegen meer te bekennen.

7. Grooveshark (2007 - 2015)

Grooveshark was een website die muziek als streaming media aanbood. Gebruikers konden zich aanmelden op de site en hun eigen muziekcollectie uploaden naar de dienst. Deze muziek was vervolgens beschikbaar en kon zelfs gestreamed worden naar andere gebruikers. Dit kon zowel gratis (met reclame) of tegen betaling. Daardoor had de dienst veel weg van Spotify.

Helaas werd EMG, het bedrijf achter Grooveshark, meermaals aangeklaagd door verschillende muziekbedrijven. Tijdens deze rechtszaken voelden bedrijven als Google, Apple, Facebook en (destijds) RIM nattigheid en gooiden de Grooveshark-app uit hun store. Hoewel EMG tijdens deze rechtszaken flink z'n mannetje stond, trok het uiteindelijk toch aan het kortste eind. Op 30 april sloot het bedrijf z'n deuren en haalde de website uit de lucht.

Als je nu naar de website van Grooveshark surft word je getrakteerd op een spijtbetuiging, de site is niet meer. Maar als je Googlet op Grooveshark zal je de dienst wel onder een andere domeinnaam terugvinden. Deze is echter niet van EMG maar van een 'fan' die de bui al zag hangen en bijna de hele dienst heeft weten te back-uppen.

8. Onlive (2003 - 2015)

Onlive was een provider die zich bezighield met cloud visualization-technieken. Onlive's populairste product was een cloud gaming service. Gebruikers konden, al dan niet tegen betaling, games streamen naar hun tv of monitor. De beelden voor deze games werden als video-stream naar de gebruiker gestuurd terwijl de opdrachten vanuit de gebruiker werden ge-upload naar Onlive's services.

Op 2 april werd het bedrijf overgenomen door Sony Computer Entertainment dat krap een maand later de stekker eruit trok.

9. RapidShare (2002 - 2015)

Het hostingbedrijf, RapidShare, werd opgericht in 2002 en lanceerde de gelijknamige website die dienst deed als filelockerservice. Gebruikers konden bestanden uploaden, hosten en doorsturen naar elkaar. Omdat dit één van de eerste bedrijven was die dit zo groots aanpakte werd de dienst immens populair.

Helaas werd er ook veel misbruik gemaakt van deze dienst en een groot deel van de gebruikers plaatste, en deelde auteursrechtelijk beschermd materiaal op de site wat uiteindelijk zorgde voor rechtszaken van verschillende copyright-eigenaren. De mensen achter RapidShare verlegden als resultaat de focus op de Business 2 Business markt.

Deze focusverlegging haalde jammer genoeg niks uit en na een aantal verwoede pogingen het bedrijf in leven te houden (prijsverhogingen, snijden in het personeelsbestand, verlagen van opslagcapaciteit en bandbreedte) gooide men de handdoek in de ring.