Google lanceert vandaag in Nederland Google Transit, een ov-reisplanner binnen Google Maps. Gebruikers van Google Maps kunnen hun reis met het openbaar vervoer plannen van deur tot deur door het icoontje voor bus of trein te gebruiken. Transit werkt op zowel de computer als de mobiele telefoon. Alleen de NS en het Amsterdamse vervoersbedrijf GVB werken mee met Google. Andere vervoersbedrijven volgen binnnenkort in Transit, belooft een Google-woordvoerder. Voor busreizigers in heel Nederland, uitgezonderd Amsterdam, biedt Google Transit echter vooralsnog geen oplossing.

NS-API

De NS zal binnenkort voor het eerst ook actuele reisinformatie aanleveren, zodat bij de routeplanning ook storingen worden meegenomen. Dat gebeurt niet alleen aan Google maar ook via een API, waar webontwikkelaars gebruik van kunnen maken. Tot nu toe hield de NS de data voor zichzelf vanwege beveiligingskwesties en kwaliteitsbewaking.

Kannibaliseren

Reisinformatieleverancier 9292, opgezet door alle ov-bedrijven samen, is nog niet bang voor de concurrentie van Google, vertelt woordvoerder Aarnout Mijlijng. "Google Transit is eerder een versterking van het hogere doel om meer mensen in het OV te verleiden."

"Of wij bang zijn voor het kannibaliseren van gebruikers van 9292ov.nl? Nee, groepen komen en gaan. Het is aan de reiziger die bepaalt wat hij het prettigst en handigst vindt; thuis en onderweg. Het draait tenslotte om een tevreden reiziger."

Mijling verwacht dat Google Transit andere groepen weet te bereiken dan 9292. "Zo zullen nieuwe groepen reizigers zoals filerijders, zakelijke rijders en recreanten die nooit eerder 9292 en andere OV-sites bezocht hebben, sneller in contact komen met het OV." 9292 werkt overigens al langer samen met Google door alle 54.000 haltes in Nederland zichtbaar te maken op Google Maps, lijnen per halte te tonen en vertrekwijzers per halte te bieden.

Connexxion in januari

Vervoersbedrijf Connexxion is verbolgen over de vroege lancering van Transit. Het zegt al zijn eigen reisinformatie nu aan het testen te zijn. "We verwachten in januari onze gegevens aan Transit toe te voegen", aldus de Connexxion-woordvoerder. "We zijn overvallen door de vroege lancering van deze dienst door Google. Er is sprake van een gebrek aan regie."

Vervoersbedrijven Veolia en Arriva konden woensdag nog niet zeggen wanneer hun reisinformatie in Google Transit beschikbaar komt. Overigens heeft Google de weergave van zijn routeplanner op zijn Maps-dienst nog niet bijgewerkt; heel Nederland is nog blanco op de Europese kaart. Ook is Amsterdam niet aangegeven met een geel icoontje, wat bij andere gecoverde steden in Europa wel het geval is.