De nieuwste investeringsronde werd geleid door Sistema, een grote Russische telecomprovider. Daarnaast staken ook de bestaande aandeelhouders Google en British Telecom extra geld in het bedrijf. Eerder investeerde ook Ebay-dochter Skype al in de dienst.

Fon zal de investering gebruiken om uit te breiden naar Rusland en om een nieuwe versie van zijn dienst te ontwikkelen die de 802.11n Wi-Fi standaard ondersteunt.

Fon bouwt een wereldwijd Wi-Fi netwerk van consumenten die hun verbinding delen. Daarvoor heeft de firma speciale routersoftware ontwikkeld die een internetaansluiting opdeelt in een privé-netwerk met een gegarandeerde snelheid voor de abonnee, en een openbaar netwerk met een beperkte snelheid dat publiek toegankelijk is.

De abonnee bepaalt zelf of hij zijn publieke netwerk gratis of tegen betaling beschikbaar stelt. Abonnees kunnen bovendien altijd gratis gebruikmaken van andere Fon-netwerken. De firma heeft op Google Maps een overzicht van beschikbare Fon-netwerken gepubliceerd.

Fon ontvangt de helft van eventuele abonnementsinkomsten. Daarnaast verkoopt de firma hardware zoals draadloze routers en signaalversterkers.

Kredietcrisis

De kredietcrisis heeft de nieuwe investeringsronde lastig gemaakt, erkent ceo Martin Varsavsky op zijn blog. De firma zal zijn verliezen sneller dan verwacht moeten terugdringen. Fon maakte vorig jaar zo'n 1,3 miljoen dollar verlies per maand, en wil dat in de komende maanden terugdringen naar een half miljoen. Daarvoor zijn subsidies op hardware verlaagd en abonnementskosten verhoogd.

"De lastige markt dwingt ons om overal hard over na te denken, maar we zijn erg tevreden dat de deze C-ronde hebben gesloten," concludeert Varsavsky.