Rechter Michael Davis gebruikt zijn macht om de boete van Thomas-Rasset met 97,2 procent te verlagen. Hij noemde de eerdere veroordeling door de jury "monsterlijk en schokkend". De schade die door deze recordboete wordt veroorzaakt, komt volgens hem "in de buurt van groot onrecht". De rechter laat bij zijn beslissing doorschemeren dat hij ook een boete van 54.000 dollar te hoog vindt, bericht Ars Technica.

Thomas-Rasset is een huismoeder die als eerste daadwerkelijk door de Recording Industry of America Association (RIAA) voor de rechter is gekomen. Ze veranderde meerdere keren haar getuigenis. "Thomas-Rasset heeft eerder onder ede verklaard dat er in de drie jaar voor de aanklacht geen software op haar computer stond om online media te distribueren", schreef Davis destijds. Ook zouden er geen anderen in haar huishouden verantwoordelijk zijn voor het p2p-gebruik.

Twee verklaringen

In een tweede rechtszaak beschuldigde de huismoeder opeens haar kinderen en een ex-vriend van het gebruik van de p2p-software. "De weigering van Thomas-Rasset om verantwoordelijkheid voor haar daden te nemen en vervolgens nieuwe beschuldigingen tegen haar kinderen en ex-vriend te uiten moeten leiden tot een sterke, afschrikwekkende straf", oordeelde Davis toen.

Volgens hem is het niet de bedoeling aan te nemen dat de geleden schade niet in verhouding staat met de opgelegde boete. Het is de bedoeling dat de boetes hoger kunnen zijn. Op het downloaden van een muzieknummer staat een minimale boete van 750 dollar en een maximum van 150.000 dollar. Maar volgens Davis was 80.000 dollar per nummer in dit geval te hoog. Daarom heeft hij nu een straf bepaald van drie keer het minimumbedrag per liedje; 2.250 dollar.

Hardvochtig

Deze boete is nog steeds "hoog en hardvochtig" en het is "een hoger bedrag dan het Hof zou hebben gekozen als het naar eigen goeddunken kon handelen", maar de beslissing was niet toevertrouwd aan het Hof, aldus Davis. Hij verlaagde het bedrag daarom naar een redelijke maximale hoogte voordat het terecht zou komen in "monsterlijk en schokkend" gebied.

De RIAA kan nu besluiten de boete van 54.000 dollar te accepteren of opnieuw een rechtszaak te starten. De groep overweegt zijn opties.