De millennium-bug die het Britse bedrijf Prove It 2000 vorige week (zie 2000 teveel voor 98) aan het licht bracht in de nieuwste versie van het besturingssysteem blijkt veel ernstiger dan het zich eerder liet aanzien.

Tegenover het IDG-tijdschrift InfoWorld heeft product manager voor Windows 98 in Engeland, David Weeks, toegegeven dat het besturingssysteem in theorie elke dag (!) van slag kan raken – niet alleen op de laatste dag van deze eeuw. Om de interne klok één dag vooruit of twee dagen achteruit te laten springen moet Windows 98 enkele seconden voor middernacht (24.00) worden herstart.

Weeks noemt het risico op een afwijkende klok gering: "De kans dat bij gebruikers de datum verspringt is even groot als de kans op het winnen van de loterij." Microsoft Engeland heeft er naar zijn zeggen vier dagen over gedaan voordat de fout kon worden gereconstrueerd.

Microsoft heeft voor vandaag nog een fix toegezegd.

De bug in Windows 98 werd voor het eerst opgemerkt door Bromley Computer Services in Shropshire, dat met een testprogramma van Prove It 2000 naging of zijn PC's tegen de millenniumbug bestand waren.

Toen het testprogramma een upgrade voorstelde voor Windows 98 trok het bedrijf bij de leverancier van Prove It 2000 aan de bel. Dat kwam na uitgebreide testen tot de conclusie dat Windows 98 zich in principe iedere dag kan verslikken – in de 59 seconden die tussen 23.59 en 24.00 middernacht verstrijken.