Afgelopen weekend is het Kickstarter-doel van 750.000 dollar inzamelen, gehaald. De teller staat nu op bijna 900.000 dollar, gedoneerd door in totaal 4965 donateurs. Zij krijgen voor hun donatie een supercomputer op microformaat: de Parallella.

26 gigaflops in je hand

De meeste donateurs die via crowdfundingsite Kickstarter hebben bijgedragen, hebben de minimale inleg van 99 dollar per persoon gedaan. Zij krijgen dus het standaard 16-core micromoederboard, dat tussen februari en mei komend jaar wordt verscheept. Die supercomputers op microformaat halen een prestatieniveau van maar liefst 26 gigaflops (miljard zwevende komma berekeningen per seconde).

Adapteva had nog een tweede doel bij Kickstarter: 3 miljoen dollar binnenhalen. Indien dat bedrag gehaald zou worden, kon het vier jaar oude chipbedrijf het ambiteuzere deel van zijn ontwikkelplan uitvoeren. Het Parallella-microboard zou dan ontworpen en geproduceerd worden met een totaal van 64 processorcores in plaats van de nu te realiseren 16. De ambiteuzere uitvoering, met een geclaimd prestatieniveau van 90 gigaflops zou dan 199 dollar kosten in de losse verkoop.

ARM + RISC = microsuper

De Epiphany-cores op de Parallella zijn RISC-chips, met een kloksnelheid van 1 GHz. Deze gespecialiseerde chips staan een dualcore ARM A9-processor terzijde. De 16-core chips worden geproduceerd op 65 nanometer, terwijl de voorgespiegelde 64-core op 28 nanometer gemaakt zouden worden. Chips geproduceerd op kleinere maten (voor de gebruikte lijnen op transistors) kunnen krachtiger of energiezuiniger zijn.

Standaard komt het Parallella-supercomputerboard met Linux-distributie Ubuntu en met open source-ontwikkeltools voor de Epiphany multicore-chip. Voor gebruik hiervan is geen aparte kennis of bedrijfseigen software nodig. De leverancier benadrukt dat zijn multicore-architectuur gewoon is te gebruiken met C/C++. Het doel van het bedrijf is om goedkope multicore-systemen wijdverbreid te krijgen, om zo ontwikkelen voor massale multicore gemeengoed te maken.

Adapteva-oprichter Andreas Olofsson legt het hogere doel van zijn Parallella-project uit: