Advanced Access Content System (AACS) onderzoekt de wettelijke en technische mogelijkheden om degenen die de AACS-sleutel op internet hebben gepubliceerd, aan te klagen. Met de betreffende code kunnen gebruikers de kopieerbeveiliging van hd-dvd's uitschakelen.

Vorige week ontstond een rel toen de hd-dvd-code van 32 tekens op de sociale nieuwssite Digg opdook. Het Digg-team verwijderde het bericht uit angst voor rechtszaken van de filmindustrie. Boze gebruikers antwoordden hierop met het voortdurend aandragen van verhalen met codes. Hierna kon Digg niet anders doen dan de codes toe te staan.

Na het Digg-incident publiceerden ook veel andere sites de code als steun voor het recht op de vrijheid van meningsuiting, schrijft de BBC. Inmiddels zijn er al T-shirts en Youtube-video's in omloop waarin de code voorkomt.

Michael Ayers, voorzitter van de AACS-business group, wil tegenover de Britse omroep niet onthullen welke stappen er tegen de groep webloggers ondernomen worden. Hij zou wettelijke en technische maatregelen willen nemen om het uitwisselen van de aacs-code te voorkomen.