Sinds gisteren worden surfers die het Nederlandse domeinadres van 's werelds grootste softwarefabrikant intikken - www.microsoft.nl - onmiddellijk doorgesluisd naar de homepage van het Helmondse bedrijf Tailor Made Netservices.

Het bedrijf ontwerpt in opdracht van derden websites en verzorgt de registratie van eventuele domeinnamen. Tot de klantenkring van TMN behoren naar eigen zeggen Duinrell, Deloitte & Touche, Mövenpick, Grolsch en Mars.

Kennelijk heeft Microsoft Nederland verzuimd om het domeinadres te registreren.. Maar het bedrijf is niet de enige die heeft zitten slapen: ook bij de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland zijn er kennelijk geen bellen gaan rinkelen toen de Helmonders hun slag sloegen. De stichting regelt de registraties van alle domeinen in het .NL-gebied. Ze accepteert alleen aanvragen van aangesloten providers.

Nederlandse informatie over Microsoft en zijn producten is net als voorheen op te vragen via de internationale website: www.microsoft.com/benelux/nld.htm.

Een woordvoerster van Microsoft vindt de domeingijzeling "heel vervelend'. Het bedrijf noemt het gebruik van www.microsoft.nl mogelijk in strijd met het merkenrecht en heeft zijn juristen gevraagd stappen te te nemen.

Bernd Rutgerink, één van de directeuren van TMN, laat weten dat het bedrijf heeft willen aantonen dat het nog steeds mogelijk is voor derden om beschermde merknamen te registeren bij de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland.

Het Helmondse bedrijf zal niet moeilijk doen als Microsoft de domeinnaam alsnog opeist.

Vorig jaar spande de SNS Bank met succes een kort geding aan tegen een Amsterdamse aandelenhandelaar, die de domeinnaam www.snsbank.com in de Verenigde Staten had laten vastleggen.

Wie deze URL volgde kwam op een pagina terecht waarop de bemiddelaar vertelde of het slim was om je geld in aandelen van deze bank te beleggen. Ook drie andere banken en twee verzekeraars zagen vorig jaar hun 'domeinnaam' gekaapt door anderen, net als de ANWB.