Angst voor een afname in de verkoopcijfers tijdens het vierde kwartaal leidde tot een winstwaarschuwing, waarna het aandeel 13,6 procent omlaag stortte.

Investeerders hadden weliswaar verwacht dat het bedrijf met een dergelijke winstwaarschuwing zou komen, maar hadden niet gedacht dat de geprojecteerde winst zoveel lager zou liggen dan de verwachtingen.

Het bedrijf verwacht nu in totaal 18,46 miljard dollar omzet te hebben gedraaid aan het einde van 2008, een bedrag dat veel lager ligt dan de 20,10 miljard dollar die het eerder voorspelde en de 19,52 miljard die analisten bij Thomson Reuters hadden voorspeld.

Beter dan ooit

Als gevolg hiervan daalde het aandeel Amazon 13,6 procent. Wrang, want het derde kwartaal van dit jaar scoorde het bedrijf beter dan ooit. De omzet steeg met 31 procent naar 4,26 miljard dollar. De omzetstijging is vooral toe te schrijven aan de stijging in de verkoop van elektronica en andere handelswaren, die verkoop steeg met 52 procent naar 1,64 miljard dollar.

De verkoop van cd's en dvd's steeg met 19 procent naar 2,49 miljard dollar. Ook wijt het bedrijf een deel van het succes aan de lancering van de Kindle, de e-book reader van het bedrijf. Verkochte titels voor de Kindle vormen volgens Amazon nu 10 procent van de totale boekverkoop.

Nog niets aan de hand

Volgens analisten is de winstwaarschuwing van het bedrijf drastisch, maar niet direct een reden tot zorg. Colin Sebastian, analist bij Lazard Capital Markets: "Het is duidelijk dat Amazon te maken heeft met de effecten van de zwakke economie, maar ze groeien ondertussen harder dan de rest van de markt. Het platform blijft wat dat betreft sterk".

Ook Stephen Ju, analist bij RBC Capital denkt er zo over: "De nieuwe winstverwachting is veel lager dan gedacht werd, maar Amazon is nog steeds het beste huis uit de buurt. Het management team van het bedrijf is erg conservatief. Ik denk dat ze het meest negatieve scenario hebben geschetst. Feit is echter wel dat het scenario waarheid kan worden als de klanten echt weg blijven."

eBay minder goed af

Het vraagstuk hoe bedrijven reageren op de economische zwakte roept meteen de vergelijking op met rivaal eBay, dat meer last lijkt te ondervinden van de huidige economische malaise.

Dat was in het begin van deze eeuw wel anders. Toen kon eBay de imploderende zeepbel goed trotseren, terwijl Amazon door een diep en donker dal moest.

Die rollen lijken nu volledig omgedraaid. Ondanks de winstwaarschuwing heeft Amazon in het vorige kwartaal beter gepresteerd dan ooit, terwijl eBay de totale omvang van de handel met 1 procent zag dalen in vergelijking met het jaar daarvoor. eBay kondigde onlangs aan tien procent van haar 16 duizend medewerkers te ontslaan om kosten te besparen.