Dat blijkt uit een uitgebreid onderzoek van Arbor Networks. Het beveiligingsbedrijf heeft een jaar lang internetverkeer geanalyseerd, met medewerking van 91 voornamelijk Amerikaanse en Europese providers, waaronder enkele grote backboneproviders (tier-1 en tier-2).

Bijna verwaarloosbaar

"Op piekmomenten is IPv6 goed voor minder dan één honderdste van een procent van het internetverkeer", schrijft Craig Labovitz van Arbor in de samenvatting. "Dat komt ongeveer overeen met de toegestane vervuilingsdeeltjes in drinkwater."

In juli noteerde het bedrijf dat er 600 Mb per seconde aan IPv6-verkeer over het internet ging, tegenover 4 Terabyte per seconde voor IPv4. Opmerkelijk is dat de onderzoekers in één jaar een vervijfvoudiging aan IPv6 hebben gemeten, maar toch concluderen dat de verhouding tussen IPv4 en IPv6 niet noemenswaardig is veranderd.

Zwarte markt onvermijdelijk

Omschakeling naar IPv6 wordt steeds urgenter, omdat de verzameling van de bestaande adressen snel raakt uitgeput. Momenteel zijn er nog minder dan 1 miljard IPv4-adressen beschikbaar. Afhankelijk van de groeiprognoses zal IPv4 in 2011 of 2012 helemaal op zijn.

Veel bedrijven kijken de kat nog liever uit de boom, met als gevolg dat door het dreigende tekort aan IPv4 adressen er weleens een 'zwarte markt' zou kunnen ontstaan, menen experts van onder meer de Internet Assigned Numbers Authority (IANA).