Dat schrijft de Duitse hardwaremaker ipoque in zijn jaarlijkse rapport over trends in dataverkeer. Ze analyseerden per regio in totaal 1.3 petabyte aan data. Ipoque onderzocht een select aantal regio's. Noord-Amerika, Azie en Groot-Brittanni├ź ontbreken, waardoor de cijfers een vertekend beeld kunnen geven.

In alle onderzochte regio's is het aandeel van P2P-verkeer het afgelopen jaar gedaald. Zo maakte in Duitsland in 2007 P2P nog 69 procent van het dataverkeer uit. In 2008 is dat nog maar 53 procent, zo blijkt uit een vergelijking tussen de cijfers van de afgelopen jaren door Ars Technica.

RapidShare

De afname van P2P wordt gecompenseerd door downloadservices als RapidShare and Megaupload. Wellicht een hoopvol signaal voor mediabedrijven is dat het aandeel streaming video met 10 procent is toegenomen, vooral van sites die Flash-videos hosten. Uitzondering in het Midden-Oosten, waar veel streaming videosites verboden zijn.

De meest actieve P2P-gebruikers wonen in Oost-Europa (70 procent van het dataverkeer), de minst actieve in Noord-Afrika (42 procent). Binnen de P2P-dataverkeer is BitTorrent veruit de populairste protocol, vooral in Europese landen. eDonkey neemt in veel regio's een tweede plek in.

Het rapport contstateert verder dat een kwart van de BitTorrent-gebruikers BitTorrent-verkeer versleutelt om te voorkomen dat ISP's dataverkeer vertraagt of blokkeert.