Carl Icahn, de beruchte activistische durfinvesteerder, wil Michael Dell en zijn investeringspartner Silver Lake voor de rechter dagen als zij niet snel op zijn eisen ingaan, waaronder het betalen van een divident van 15,7 miljard dollar aan de huidige aandeelhouders, waaronder dus Carl Icahn, maar ook Michael Dell zelf. Dat meldt Reuters.

Icahn heeft al eerder gezegd dat hij 9 dollar aan dividend per aandeel wil bovenop de bijna 14 dollar die de investeerders, Silverlake en Michael Dell, per aandeel willen betalen. Icahn zegt het bod van Michael Dell veel te laag te vinden gezien de enorme berg geld die op buitenlandse rekeningen staat na de jarenlange belastingontwijking via onder meer Amsterdam. Daardoor staat op rekeningen in belastingparadijzen nu voor bijna 100 miljard dollar aan cash.

Michael Dell wil dat geld wel

Nu lijkt Michael Dell met zijn actie om de andere aandeelhouders uit te kopen daarvan te profiteren. Door het bedrijf over te nemen voor een totaalprijs van 24,4 miljard dollar valt de buitenlandse goudpot recht in zijn handen. Daar moet dan alsnog wat belasting over betaald worden in de Verenigde Staten, maar het uiteindelijke over te houden bedrag zal toch al snel meer zijn van de 24,4 miljard dollar die de investeerders (ook Microsoft doet mee) voor Dell betalen.

Maar Icahn wil het niet zo ver laten komen en schrijft in een brief aan de directie van Dell vast te houden aan zijn eis van een extra 9 dollar per aandeel, te betalen als dividend. Dat komt op een totaalbedrag van 15,7 miljard dollar. Icahn belooft in zijn brief een jarenlange juridische procedure waardoor de plannen van Michael Dell voorlopig de ijskast in kunnen. Ook kondigde Icahn aan eigen mannetjes naar voren te willen schuiven in de komende verkiezingen voor de toezichtsraad van het bedrijf. Als Dell moeite heeft om het extra geld voor het dividend snel beschikbaar te krijgen, is Icahn bereid een overbruggingskrediet ter beschikking te stellen van 3,25 miljard euro.