Apple ligt onder vuur, bij zowel de eigen aandeelhouders als beurswaakhond SEC, sinds het begin augustus bekendmaakte dat er fouten gemaakt zijn in de boekhouding over de periode 1997 tot 2001.

Aandeelhouders beschuldigen Apple-topman Steve Jobs en andere leidinggevenden er nu van dat zij de data van hun opties veranderd hebben en zo 'miljoenen dollars aan onrechtmatige winst' hebben behaald, zo meldt Bloomberg. Daarnaast stellen zij dat het management van Apple 'valse en misleidende verklaringen' heeft gegeven aan de Securities and Exchange Commission, zo blijkt uit de aanklacht die vorige week werd ingediend.

Technologiebeurs Nasdaq dreigt het aandeel Apple van de beurs te verwijderen als het bedrijf de oorzaken van de aangetroffen onregelmatigheden niet toelicht in het financiële kwartaalverslag. Aandeelhouders vissen waarschijnlijk achter het net als de Mac- en Ipodfabrikant van de beurs verwijderd wordt. Analisten verwachten echter niet dat het financiële schandaal Apple een plaats op de beurs zal kosten.

Apple heeft begin augustus aangegeven dat het de kwartaalcijfers over het tweede kwartaal van 2006 later zal indienen bij de SEC, omdat het de mogelijke misstanden nog aan het onderzoeken is. Het bedrijf heeft een hoorzitting aangevraagd met het panel dat beoordeelt welke aandelen een plek krijgen op de Nasdaq. Daarin wil het tekst en uitleg geven over het uitblijven van het financiële verslag.