Hoewel enkele aandeelhouders flink van leer trokken tegen de board of directors, bleven heftige discussies uit tijdens de lang verwachte aandeelhoudersvergadering van Yahoo op vrijdag. Reden hiervoor is waarschijnlijk de lange openingstoespraak van chairman Roy Bostock aan het begin van de vergadering.

Bostock sprak vooral over de afgeketste overname door Microsoft. Volgens de chairman heeft het overnamebod veel tijd gekost. Daardoor zou er minder aandacht zijn geweest voor het uitvoeren van een nieuwe groeistrategie: "Er is nooit een voorstel gedaan dat zo interessant was, dat wij als board onze aandeelhouders recht in de ogen konden kijken en konden zeggen: 'Dit is een goede deal voor jullie.'"

Vertrouwen weg

Hoewel de toespraak de gemoederen direct suste, was niet iedere aandeelhouder tevreden. Zo verlangde één aandeelhouder dat Bostock zijn functie zou neerleggen. Een andere aandeelhouder, Sam Tramiel (voormalig ceo van Atari) liet weten hoe enthousiast hij was toen het overnamebod van Microsoft bekend werd en hoe teleurgesteld hij is in de afhandeling daarvan: "De board kan mijn vertrouwen zeker terugwinnen, maar moet zichzelf eerst maar eens bewijzen."

Maar er was niet louter kritiek. Enkele aandeelhouders waren zelfs zeer gelukkig met de gang van zaken. Zo zei één aandeelhouder dat hij trots was op de board omdat het de grote groene octopus met tentakels uit Redmond had weten te weren, een verwijzing naar het vijandig overnamebod van Microsoft.

Mensenrechten

Hoewel het onderwerp Microsoft de aandeelhoudersvergadering domineerde, bleef er ruimte voor andere onderwerpen. Een onderdeel dat vooral breed aan bod kwam, was het beleid Yahoo's beleid in landen waar de vrijheid van meningsuiting en mensenrechten onder druk staan. Yahoo staat bijvoorbeeld onder druk omdat de zoekmachine gegevens heeft afgestaan die Chinese autoriteiten hielpen bij het traceren en vervolgen van dissidenten.

Een aandeelhouder stelde voor dat Yahoo in dergelijke landen geen gegevens meer moet opslaan. Dan kunnen die ook niet worden misbruikt door plaatselijke autoriteiten. In een ander voorstel stond dat Yahoo een comité zou moeten oprichten om haar activiteiten in dergelijke landen in de gaten te houden. De board adviseerde de aandeelhouders om tegen de voorstellen te stemmen, omdat ze vorig jaar ook al op tafel lagen en werden weggestemd en omdat Yahoo al 'een adequaat beleid heeft op het gebied voor de bescherming van mensenrechten'.

Management blijft zitten

Belangrijk onderdeel van de vergadering was de stemronde voor de herkiezing van de board, een soort machtiger variant op de Nederlandse raad van commissarissen. Aandeelhouder en miljardair Carl Icahn was tot voor kort nog verwikkeld in een proxygevecht waarin hij de hele board van Yahoo wilde vervangen. Kort voor de vergadering sloot hij echter vrede met Yahoo, waardoor dit plan van de baan was. Tijdens de stemronde steunde een meerderheid van de aandeelhouders voor een nieuwe board, waarin Icahn nu ook een zetel heeft. Daarmee het bedrijf eindelijk in een rustiger vaarwater lijkt te zijn gekomen.